krem cytrynowy

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
z tego tortu http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4664
- skórka starta z 4 cytryn i sok wyciśnięty z 3 cytryn,
- 2 szklanki wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 kostka margaryny,
- pół szklanki wody rozrobione z 4 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej.
Zagotować wodę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać sok i skórkę z cytryny,a następnie margarynę. gotujący płyn zdjąć z ognia, wlać szybko mąkę rozrobioną z wodą, energicznie mieszać zeby nie było grudek, zagotować i gorące wylać na jedną część biszkoptu, nakryć drugą częścią, docisnąć dokładnie. Wystudzić.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
kwaskowaty jest, mocno cytrynowy. Ja go nie robilam - ale wyglada na prosty. mama go czesto robi a ja wyjadam sama mase z ciasta

podobny do tego beaty sz, ale nie na zdjeciu Marghe tylko tym w biszkopcie
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
margot i raczej 5 niz 4 cytryny ;)
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
margot i raczej 5 niz 4 cytryny ;)
Zrobiłam i wylałam ten krem na taki twórczy biszkopt z białek ,cukru ,mąki ,trochę proszku do pieczenia i oleju z pestek winogron
( to te białka z Panettone jeszcze -jutro znowu będę miała nowe ;) )

,,Trochę " tej masy ciepłej wyjadłam i bardzo polecam ,no masę polecam ,a nie wyjadanie z garnka jeszcze ciepłej ;)
A masa mniam ,taka jaką lubię i bardzo ,bardzo łatwa!!!!!!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
on jest taki przeźroczysty, ale powiedziałabym mętno-przeźroczysty... Dawno tego kremu nie jadłam, bo robi go moja mama a jakoś nie było okazji, ale z całą pewnoscią jest bardzo cytrynowy i gęsty. Czyli w konsystencji bardziej budyn, w kolorze kisiel.

Jesli chodzi o cytryne, to Marghe ma super rozne przepisy... polecam!
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Dziękuję Małgosiu. Zastanawiam się czy zamiast wody nie dać mleka.
icon_mrgreen.gif
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Joanas, robiłaś z mlekiem tę masę?