Moskole*

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
0,5 kg ziemniaków
ok. 1 kg mąki
1 jajko
olej do smażenia

ziemniaki przecisnąć przez praskę
wyrobić ciasto
ma być miękkie,trochę rzadsze od kopytek
formować płaskie placki (wielkość w zasadzie dowolna,u mnie są na mniej wiecej takie jak pięść)
usmażyć na oleju

Podawać od razu-najlepsze z sosem pieczarkowym,myśliwskim,cebulowym

Smacznego
icon_smile.gif
<!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
tak
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
I jak się domyślam jest to jedna z potraw ,która ma bardzo mocne korzenie kulinarne na podhalu.

Ja znam troszeczkę inną proporcję składników:
1 kg ziemniaków
0,5 mąki
1 jajko
sól
5 dkg masła

A jak byśmy się wybrali troszeczkę dalej czyli w Beskidy to do tego wszystkiego jeśli oczywiście po obiedzie zostanie, gospodynie dodają 15 do 20 deko buraczków i następnie dopiero smażą.