- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Autor: kajamama
--------------------------------------------------------------------------------
Ciasto według wykorzystywanego ostatnio przeze mnie przepisu:
1/2 kostki masła
4 łyżek cukru
szklanki mąki
szczypty soli
cukru waniliowego
żółtka.
W razie potrzeby dodać 2-3 łyzki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyc
na godzinę do lodówki.
Masa, to nic innego, jak krem cytrynowy z ciasta Andaluzja Kikkery
"Krem cytrynowy
2 ekologiczne cytryny
70gr cukru
40gr masła
2 żółtka
1 jajko
6gr żelatyny
75gr bitej śmietany
Startą skórkę z cytryn, sok, cukier, masło, żółtka oraz jajko wymieszać i
delikatnie ubijać do zgęstnienia w kąpieli wodnej. Dodać żelatynę. Dokładnie
wymieszać, ostudzić i do lodówki (w oryginalnym przepisie autor radzi zrobić
powyższy krem dzień wcześniej).Wyjąć z lodówki krem cytrynowy, jeżeli jest
zbyt ścisły, to należy go
ponownie zmiksować. Dodać bitą śmietaną. Wymieszać."
Musiałam go spróbować, więc wymysliłam sobie małą tartę
Ciasto upiekłam w 200 stopniach na rumiano. Gdy wystygło, masę cytrynową,
która nie zdążyła jeszcze stężeć wylałam na ciasto.
Polewę czekoladową przygotowałam szybko, rozpuszczając w kąpieli wodnej pół
tabliczki gorzkiej czekolady ze 150 ml śmietany kremówki i kiedy lekko
ostygła polałam tartę.
ja, marghe - robiłam z ciasto z innego przepisu
do kremu dodałam sporo wiecej bitej śmietany
a polewę zrobiłam z całej czekolady (gorzkiej)
pyszna
moje zdjecie byle jakie..ale zerknijcie na forum GW jak wyglądał oryginał
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...=777&w=34711988
--------------------------------------------------------------------------------
Ciasto według wykorzystywanego ostatnio przeze mnie przepisu:
1/2 kostki masła
4 łyżek cukru
szklanki mąki
szczypty soli
cukru waniliowego
żółtka.
W razie potrzeby dodać 2-3 łyzki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyc
na godzinę do lodówki.
Masa, to nic innego, jak krem cytrynowy z ciasta Andaluzja Kikkery
"Krem cytrynowy
2 ekologiczne cytryny
70gr cukru
40gr masła
2 żółtka
1 jajko
6gr żelatyny
75gr bitej śmietany
Startą skórkę z cytryn, sok, cukier, masło, żółtka oraz jajko wymieszać i
delikatnie ubijać do zgęstnienia w kąpieli wodnej. Dodać żelatynę. Dokładnie
wymieszać, ostudzić i do lodówki (w oryginalnym przepisie autor radzi zrobić
powyższy krem dzień wcześniej).Wyjąć z lodówki krem cytrynowy, jeżeli jest
zbyt ścisły, to należy go
ponownie zmiksować. Dodać bitą śmietaną. Wymieszać."
Musiałam go spróbować, więc wymysliłam sobie małą tartę

Ciasto upiekłam w 200 stopniach na rumiano. Gdy wystygło, masę cytrynową,
która nie zdążyła jeszcze stężeć wylałam na ciasto.
Polewę czekoladową przygotowałam szybko, rozpuszczając w kąpieli wodnej pół
tabliczki gorzkiej czekolady ze 150 ml śmietany kremówki i kiedy lekko
ostygła polałam tartę.
ja, marghe - robiłam z ciasto z innego przepisu
do kremu dodałam sporo wiecej bitej śmietany
a polewę zrobiłam z całej czekolady (gorzkiej)
pyszna
moje zdjecie byle jakie..ale zerknijcie na forum GW jak wyglądał oryginał
