Żeberka wieprzowe w marynacie kawowej.

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
1 kg żeberek wieprzowych ze schabem - podgotować.

Marynata:
czerwony ocet 2 łyżki
keczup 1 łyżka
melasa, lub cukier trzcinowy 2 łyżki
ostry sos chili (do smaku)
kawa zaparzona (bez fusów, dobry gatunek) dwie filizanki
starta cebula 1 szt
2-3 zabki czosnku
sos worcester (do smaku)

Wszystkie składniki marynaty zagotować do zgęstnienia, wlożyć żeberka i zostawić na 12 h.
Upiec na grilu lub na patelni grilowej.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:mniam: jakie ine mieso byloby najlepsze, poza zeberkami?
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Ja robiłem żeberka. Podejrzewam, że łopatka tez jest ok. Ważne, żeby mięso było dość ścisłe.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
BARDZO mi sie podoba ten przepis, zrobie w najblizszych dniach. Lepiej na patelni grillowej czy w piekarniku pod grzalka grill? :|
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Ja robiłem na grillu w ogrodzie. Spróbuj i opowiedz. Ważne, żeby było wyraźnie słodko ostra marynata. Skoro żeberka były z kawalkiem schabu to oczywiście kotleciki ze schabu też się nadają.
Polecam lekko klepnąć mięso przed gotowaniem.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Iva @ 27 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=494964zastanawia mnie ta kawa z mieskiem.....
Mnie też
icon_eek.gif
gruebel_2.gif