Dżem bananowo - kawowy.

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Z kuchni Ameryki Łacińskiej

Banany 2 kg
Pomarańcze 1/2 litra środków (bez łupin)
250 ml przefiltrowanej dobrej kawy
150 gram brązowego cukru.

Banany obrać pokroić, wrzucic wszystko do garnka, dusić na wolnym ogniu 2 godz.
Przetrzeć.
Smacznego.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Medi robiłeś ten dżem-jeśli tak to czy smakował?- bo interesująco się zapowiada
icon_smile.gif
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Nie jestem wielkim fanem słodyczy. Zaeksperymentowalem. Zjadłem. Da się jeść wg. mnie większość dżemów nie da się jeść
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
szczerze dobre jest to bo dla mnie brzmi nieco egzotycznie ale moze miec ciekawy smak warto zrobic?
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ten dżemik prezentował kiedyś Robert Makłowicz w jednej ze swoich "Podróży ze smakiem". Ma bardzo ciekawy smak [bardzo egzotyczny] no i niespotykany kolor [trochę szaro-bury]-ale smak rekompensuje wszystko.
Jeśli dżem jest zbyt słodki, to dodaję nieco soku z limonki i trochę startej skórki [ z 1/2 owocu]. Pomarańcze natomiast obieram ze skórek, kroję w plastry, wybieram pestki a miąższ miksuję. Wtedy dzemik jest bardziej gładki.
Warto spróbować na zmniejszonych proporcjach
gruebel_2.gif
np. z połowy [z mniejszej ilości szkoda brudzić garnek
icon_mrgreen.gif
]. Ja też tak testowałam.
 

moat

Member
Lip 16, 2006
6
0
0
Jakiś czas temu robiłam ten dżem i... powiem szczerze - nie jestem zachwycona. Smak niewątpliwie oryginalny, tylko cząstki bananów zrobiły się twardawe (może za krótko gotowałam). A, i ma jedną wadę - strasznie szybko się psuje (nawet w lodówce nie może stać dłużej niż kilka dni). Jednak, cóż...reszcie domowników smakował
icon_wink.gif
, więc chyba warto zrobić , chociażby troszkę na spróbowanie
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy