Sos pomidorowy do gołąbków*

kuchRen

Member
Lis 1, 2004
414
0
0
Szukam szybkiego sosu pomidorowego.Pomóżcie
Renata
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
SOS POMIDOROWY
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1/3 l bulionu z kurczaka (może być z kostki), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka cukru, szczypta soli
Bulion wymieszać starannie z koncentratem i cukrem.
W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i nie rumienić zapienić ją. Następnie wlać zimny bulion i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Gotować jeszcze 10 minut.

SOS DO GOŁĄBKÓW POMIDOROWY
Składniki i ich ilość:
2 cebule,
2 i 1/2 łyżki masła,
1/4 litra rosołu warzywnego,
strąk papryki,
koncentrat pomidorowy,
przecier z papryki i pomidorów,
sól, pieprz

Sposób przygotowania: Obraną, pokrojoną w kostkę cebulę dusić około 5 minut na rozgrzanym maśle. Ułożyć gołąbki, wlać rosół, dusić pod przykryciem około 20 minut. Paprykę wypestkować, pokroić w kostkę. Na 10 minut przed końcem duszenia gołąbków dodać paprykę. Ugotowane gołabki wyjąć z garnka. Do wywaru dodać koncentrat i przeciery, chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie papryką i odrobiną cukru. Gołąbki podawać w sosie.



icon35.gif