Kruche kieszonki z jabłkami

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Kruche ciasto nadziewane prażonymi jabłkami.Dobre na późny podwieczorek lub
wczesną kolację,albo na późną kolację
icon_smile.gif
Trzeba uważać żeby nie poparzyć sobie
języka :mrgreen:

-1,5 szklanki mąki krupczatki
-1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
-250 g zimnego masła
-1/2 szklanki cukru pudru
-szczypta soli
-zimna woda do skrapiania ciasta
-jabłka prazone ze słoika lub jabłka świeże pokrojone dowolnie
-cukier puder do posypania

Mąki,cukier i sól przesiać do miski,wkroić masło i szybko rozetrzeć.Skropić
wodą żeby dało się zagnieść w kulę.Rozwałkować podsypując lekko mąką na długi
prostokąt.Podzielić radełkiem lub nożem prostokąt na 12 mniejszych
prostokątów,na każdy nakładać jabłka i zlepiać tak żeby nadzienie nie
wypływało.Piec ok.10 minut w 220 stopniach,pilnować żeby się nie
przypaliło.Gorące posypać cukrem pudrem.

338643.jpg


338644.jpg


338645.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dziuniu ale fotki :shock: aż mi ślinka pociekła...jak ja kocham jabłka w cieście :roll: i kiedy ja to wszystko zrobie...
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dziuniu to te jabłka z Lidla :

Kieszonki superowe :mrgreen:
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
A czy na zimno są dobre??
 

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Gorące jabłka i ciacho, to musi być przepyszne, po świętach się do nich dobiorę
mniam.gif
.
Przepiękne i apetyczne zdjecia Dziuniu, co prawda konsumuję teraz ruskie pierogi, ale aż mi zapachniało jabłkami.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Arabesko, możesz w ogóle zrezygnować z krupczatki i dać tylko zwykłą mąkę. Jeśłi ciasto było twarde to może za dużo mąki było? następnym razem zostaw 1/2 szklanki i dosypuj w razie gdyby ciasto się nadal kleiło bardzo.