Francuskie migdalowe sztabki - Financiers

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Francuska nazwa ciasteczek - "finansisci", odnosi sie do ksztaltu foremek, w ktorych sie je piecze. Przypominaja one sztabki zlota
icon_smile.gif
. Ciasteczka maja bardzo lekka strukture, bo uzywamy do nich tylko bialek (to zreszta calkiem elegancki sposob na wykorzystanie ich nadmiaru).

financiers039s9wp.jpg


12 "sztabek"

50 g bardzo drobno zmielonych migdalow
50 g maki
75 g roztopionego masla

4 bialka jajek
150 g cukru (dalam ok.90-100g dietetycznego)
szczypta soli
1 op. cukru waniliowego lub wanilii w proszku
skorka starta z 1/2 cytryny
olejek cytrynowy do ciast (opcjonalnie)

Wymieszac make z migdalami i roztopionym, ostudzonym maslem (wyjdzie z tego gesta masa). Ubic bialka z cukrem, cukrem waniliowym i szczypta soli - musza byc bardzo sztywne. Dodac do bialek skorke z cytryny i ewentualnie zapach cytrynowy. Wmieszac bialka ostroznie szpatulka do masy maczno-migdalowej. Wypelnic foremki po same brzegi i piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Uwagi:
Mozna oczywiscie zrobic financiers w innych foremkach , np. magdalenkowych lub plaskich na ciasteczka, tartaletki czy male mufinki, ale moim zdaniem traca one w ten sposob troszke na uroku, choc oczywiscie nie na smaku. ;)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,421
113
Jakiej wielkości są te foremki i ile sztuk wychodzi z tej porcji?
Jaki to jest cukier dietetyczny?
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Sztuk wychodzi jak napisalam powyzej w przepisie - 12.

Foremki dlg.9cm, szer.5cm (gorny szerszy rant foremki), glebokosc 2cm.

Cukier "dietetyczny" to cukier "light" do pieczenia. Mieszanka zwyklego cukru i sukralozy, producent zaleca uzycie ilosci o 1/3 mniejszej niz zwyklego cukru w przepisie. To jest jedynie moja proba zmniejszenia ilosci kalorii - swietnie wychodza ze zwyklym cukrem, ktorego ilosc rowniez podalam w przepisie.