Duszone ośmiornice w czerwonym winie*

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
składniki
1 kg mlodych ośmiornic,
180 g marynowanych cebulek,
100 ml wytrwanego czerwonego wina,
80 ml czerwonego octu winnego,
2 czerwone cebule,
1/2 małego opakowania koncentratu pomidorowego,
woda,
liść laurowy,
oregano 1 łyżka,
tluczony czarny pieprz do smaku,
1/2 limonki lub cytryny,
oliwa 2 łyżki,

sposób przygotowania
Oczyścić ośmiornice, pokroić na kawałki.
Wrzucić do szybkowara i dusić bez zamykania we własnym sosie aż do odparowania.
Gdy odparują wlać oliwę, wsypac cebulki i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, przysmażyć. Dodacćwino, przecier, ocet i wodę, wrzucić przyprawy. Zamknąć szybkowar dusić 45-60 minut (im większe ośmiornice tym dłużej).
Otworzyć spróbować. Gdy są zbyt kwaśne dodać szczyptę cukru. Gdy twarde dodusić.
Smacznego
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:mniam: :shock:

Lislawo - widzialaś to?! Może się umówimy na połowy ośmiornic, bo zjadlabym to danko!
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
O MÓJ BOŻE! Jak można robic cos takiego głodnemu człowiekowi, no jak?
Jak sie jak najchętniej na połowy wybiorę, ale gdzie? W stawie w Parku Saskim?
Medi, młode ośmiornice to młode duze, czy te mini octopuski? Te małe można kupić mrożone i moze bym się skusiła.
Taaa, tylko, że nie mam szybkowara :roll: :ugly:
 

kasia

Member
Paź 9, 2004
38
0
0
Zrobilam te osmiorniczki ! Niestety nie mialam marynowanych cebulek
wiec zastapilam je szalotkami /co prawda rozmamlaly sie/ ,ale i tak danko wyszlo mniamnusne.Dzieki za przepis.

Pozdrawiam Kasia
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
to ja z pytaniem bo juz trzymalam w reku osmiornice i zbaranialam
jakie osmiornice kupujesz? te co widzialam byly wielkosci dloni i gleboko zamrozone ponadto zalane jakims plynem :roll:
nie bylo napisane na opakowaniu jak one sa przetworzone
powiedz prosze jak kupowac i jak je oczyszczac
w tej materii jestem zielona :oops:
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Kupuję takie duże. Opakowanie 1 kg zamrożone z wodą. Rozmrażam na sicie. Odcinam głowy od macek POD oczami, następnie ten krążek z oczami odcinam od głów. Przewracam głowe na lewą strone i doczyszczam.
Odciete macki biore do reki, kciukiem wypycham dziób i go odcinam nożykiem.
Następnie jeżeli skora dobrze schodzi to ją zdejmuję, jezeli nie to zostawiam. Kroje na takie fragmenty jakie mi są potrzebne, najczęściej na 3-4 cm kawałki.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
dziekuje