- Wrz 13, 2004
- 4,165
- 0
- 0
składniki
1 kg mlodych ośmiornic,
180 g marynowanych cebulek,
100 ml wytrwanego czerwonego wina,
80 ml czerwonego octu winnego,
2 czerwone cebule,
1/2 małego opakowania koncentratu pomidorowego,
woda,
liść laurowy,
oregano 1 łyżka,
tluczony czarny pieprz do smaku,
1/2 limonki lub cytryny,
oliwa 2 łyżki,
sposób przygotowania
Oczyścić ośmiornice, pokroić na kawałki.
Wrzucić do szybkowara i dusić bez zamykania we własnym sosie aż do odparowania.
Gdy odparują wlać oliwę, wsypac cebulki i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, przysmażyć. Dodacćwino, przecier, ocet i wodę, wrzucić przyprawy. Zamknąć szybkowar dusić 45-60 minut (im większe ośmiornice tym dłużej).
Otworzyć spróbować. Gdy są zbyt kwaśne dodać szczyptę cukru. Gdy twarde dodusić.
Smacznego
1 kg mlodych ośmiornic,
180 g marynowanych cebulek,
100 ml wytrwanego czerwonego wina,
80 ml czerwonego octu winnego,
2 czerwone cebule,
1/2 małego opakowania koncentratu pomidorowego,
woda,
liść laurowy,
oregano 1 łyżka,
tluczony czarny pieprz do smaku,
1/2 limonki lub cytryny,
oliwa 2 łyżki,
sposób przygotowania
Oczyścić ośmiornice, pokroić na kawałki.
Wrzucić do szybkowara i dusić bez zamykania we własnym sosie aż do odparowania.
Gdy odparują wlać oliwę, wsypac cebulki i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, przysmażyć. Dodacćwino, przecier, ocet i wodę, wrzucić przyprawy. Zamknąć szybkowar dusić 45-60 minut (im większe ośmiornice tym dłużej).
Otworzyć spróbować. Gdy są zbyt kwaśne dodać szczyptę cukru. Gdy twarde dodusić.
Smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: