Lemon Curd - cytrynowy krem do deserow

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
mam i kupny i domowy. Domowy jest gęściejszy
I powiem nieskromnie ,ze domowy mi bardziej smakuje
Niczego nie przecieralam bo i glutów nie było

spróbuj kiedyś zapiec..
Kiedyś kiedyś wyciełam z ciasta francuskiego kólka, podpiekłam, posmarowąłam curdem i jeszcze raz podpiekłam. Całkiem całkiem to wyszło
icon_smile.gif
Robiłam tartę z tym kremem, ale nie zapiekałam, spróbuję więc zapiec następnym razem :lol:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Zrobiłam dziś drożdżówki z serem BeatySz i do części zabrakło mi nadzienia, więc uturlałam rogaliki i do srodka włożyłam lemon curd.
Wypłynął co prawda w 100% na papier do pieczenia i lekko się przypalil, ale chciaam wam donieść, że przypalony LC to niebo w gębie.
To co zostało na papierze zjadłam łyzeczką. Mniam! :mrgreen: :mrgreen:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Jejku, jakie to kwaśne!!!!!!!!! :shock:
Nawet moja domowa wysysarka cytryn (czyt. Jelonka) nie chciała jeść.. Co popsułam?????? :cry:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Nie zapomniałam. Nie dałam jedynie skórki cytrynowej, bo nie lubię, a starła mi się na za duże wiórki. Chyba niemożliwe, żeby to przez to było takie kwaśne, bo nawet nie kwaskowate... :cry:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Johasia, to jest słodkie jak diabli, za mało cukru pewnikiem dałaś
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Gdzie za mało? Jakie za mało? Tyle ile w przepisie stało - znaczy pół szklanki! :baa:
Ja chcę spróbować dobrego lemon curda! Niech ktoś zrobi i mnie zaprosi!!!
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Hm... to może za dużo soku cytrynowego dałam? Nastepnym razem spróbuję z 1/4 szklanki...
icon_razz.gif


Kamila - uważaj, bo przyjadę i co będzie? ;)
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Mnie też wyszło kwaśne. :gruebel: A na dodatek cierpkie. Niby cytryny porządnie wyszorowałam i sparzyłam, ale i tak cierpkie jak diabli.
A cukru nawet więcej niż w przepisie dałam.
Hmmm, no nie wiem, nie tak sobie wyobrażałam smak tak zachwalanego lemon curda...
Nie wiem co teraz z tym zrobić. Gdzieś muszę wciepać, bo na wyjadanie łyżeczką jakoś nie mam ochoty.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Gorzkie to nie było, bo skórki nie dałam (chociaż starłam - jedno pociągnięcie tarką, ale za duże wiórki były, jak na moją antypatię skórkową :mrgreen:). Tylko KWAŚNE...
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Może wypłynąć
icon_sad.gif
Spróbuj jedną na próbę zrobić w pierwszym rzucie do pieca :lol:
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Aha, a wczoraj zrobiłam deser kawowy inspirowany Pascalem. Jako, że kawa ma trochę gorzkawy posmak - dla kontrastu potraktowałam go lemon curdem.
icon_smile.gif
Wyszło nawet fajne zestawienie smakowe.

A wyglądało tak:

desertwarogowokawowy0bo.jpg