Pasztet z dzika

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
na pasztet przygotować należy mięsa:podgarle, wieprzowine, cielęcinę, dzika,wątróbke drobiową, marchew, pietruszkę, pieprz, sól, grzyby suszone - garść, plaster słoniny i boczku wędzonego, imbir, gałkę muszkatułową, zielę angielskie, liść laurowy, jałowiec, kieliszek koniaku, bułka czerstwa, trochę smalcu, jajka sztuk minimum 4

Mięsa kazdego po kilogramie, dzicze mięso ma stanowić 1/4 wszystkich mięs. Dwie marchewki i dwie pietruszki obrać. Mięso z dzika gotować ok 3 godz. z dodatkiem jałowca, pipeprzu, liściem laurowym.resztę mięsa gotować z warzywami i przyprawami ok 2-3 godz. Oddzielić szklanke wywaru.Do wywaru z mięs (bez wywaru z dzika)wrzącego wrzucic na kilka minut wątróbkę wczesniej obrana z żyłek i błonek, odcedzić.
Mięsa zmielić 4 razy, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyzeczkę imbiru i 3/4 łyżeczki gałki, jajka
Bułke namoczyć i zmielić. Jęsli masa jest sucha dodać wywar. Dobrze wyrobić. Garść grzybów zalać wrzątkiem w szklance i zostawic na chwilę aby zmiękły, zmielić dodać pól szklanki wody w której się moczyły. Dodac kieliszek koniaku.Wymieszać dokładnie.
Blaszki natłuscić smalcem wysypac bułka tartą.Na dnie ułożyć cieniutkie paski boczku i słoniny. Piec w 200 stopniach ok 40 min. (aż będzie złoty wierzch i wbity patyczek nei bedzie obklejony po wyciągnięciu)