Kapusta kiszona, deptana

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
skladniki

kapusta biala
sol morska
marchew

kapuste poszatkowac, dac do jakiejs miski
na dnie duzego gara lub beczki dac warstwe kapusty oproszyc sola
umyc i wyszorowac dokladnie stopy, wlezc do garnka i deptac az kapusta zmieknie, posypac nowa warstwa kapusty i sola, deptac az wszystko bedzie miekkie

tak powtarzac
po jakims czasie pojawi sie woda, ktora trzeba wybrac kubeczkiem i zlac
srpobowac wody czy nie za slona, jesi tak kapusty juz nie solic
zebrac pod koniec deptania wode tak zeby kapusta pozostala wilgotno-mokra

zetrzec marchew, dodac do kapusty, wymieszac
wyparzyc sloiki i upchac w nich kapuste
pozostawic otwarte przykryte sciereczka do nastepnego dnia
na nastepny dzien sloiki mocno zakrecic i do piwnicy

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Carbo, przepis który podałaś jest klasyczny, już moja prababcia tak kisiła kapustę. Zaskoczyła mnie tylko ta sól morska. Coś mi ona nie pasuje do swojskiej kapuchy :mrgreen:
Bahus

Moja babcia dodawała jeszcze małe jabłka w całości, na które jako dzieci urządzaliśmy zimą "polowania" Kapusta była przechowywana w beczce.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Morska jest zdrowsza, wiec moze to i lepiej.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Do tej zwykłej dodaja jakies antyzbrylacze i one podobno psują proces kiszenia i kapusty i ogórków.

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Jeśli chodzi o tą nieszczęśliwą sól,jednak jak do ogórków tak i do kapusty stosował bym sól bez jodu. Jeżeli kisimy kapuchę w ilościach nie dla całej kompani czyli ok 10 kilo kapusty (można nawet w plastikowym wiaderku)to fajnie jest dodać trochę kminku i kilka kawałków jabłek. Ja osobiście dolewam 1/2l maślanki lub wina. Własciwie robiąc kapustę nic nie może być metalowe. I jeszcze jedno.Kiszona kapusta potrafi być bardzo wredna,bo po kilku tygodniach połowa płynu potrafi wyparować. Należy koniecznie dodać wody(przegotowanej) z solą.

rataj

Member
Lis 4, 2004
197
0
0
Ja robię trochę inaczej.

Szatkuje kapuste i tarkuje marchew oraz 2-3 jabłka.
Wszystko to do michy i dodaje sól, mielony kminek i trochę cukru.
Po wymieszaniu do kamiennego garnka , troszke ugniote i polewam wierzch kapusty wrzątkiem 1-2 szklanki. Następnie odwrócony talerz i cos ciężkiego na wierzch aby woda+ sok z kapusty przykrywał wierzch.

Po dwóch dniach trzymania w temp pokojowej kapucha jest już dobra.
Następnie siup do słoików i do lodówki.
Tak robie średnio co 3 tygodnie i mam zawsze świeżą kiszoną.
:cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Rataj, dzięki serdeczne, właśnie chciałam zrobić taką szybką kiszoną kapusęt, bo małżonek się domaga w sklepach sięgając po słoje, ale ja sroga żona nie pozwalam kupować tego świństwa :lol: ma przy tym minę zbitego psa, więc zrobię mu własnoręcznie by był szczęśliwym jak szczenię :lol:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Mi z sola morska kapusta nie wychodzila. Byla jakas gorzka. Ale moze to wina kapusty, nie soli.
Natomiast nawet w tutejszych sklepach (a co dopiero w Polsce) mozna kupic specjalna sol do kiszonek. Przypuszczam - niejodowana i bez dodatkow.

Carbo? Na pewno nie pasteryzowac? Nie zepsuje sie?
Plesn mialam w zeszlym roku
icon_sad.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Nie mam zimnej piwnicy.
Podnosze i podlaczam sie do pytania Kermidt.

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Od września kiszę kapuste na okrągło, jestem debil kapuściany, kocham kiszonki :dump:
Robię deptaną, ale oprócz marchewki (którą też dodaje przy deptaniu) wrzucam krązki cebuli.
Nie wkładam jej do słoików, ale mam spory gar kamionkowy w którym kapucha dojrzewa.
Przechowuje owinięty szmatą na balkonie (październik to już chłody)

Czasem nawet jak podmarznie to nic się nie stanie, jest chyba jeszcze lepsza.

:mrgreen:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
i co z ta kapusta? Bo mam duzo do kiszenia, a lodowka z gumy nie jest. Musi byc bardzo zimna piwnica?

Pytanie jeszcze o "nic metalowego". To jak szatkowac?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
hello, ja nic nie pasteryzowalam, a piwnice u nas takie cieple, ze mieszkac w nich mozna
icon_rolleyes.gif
nic sie kapuscie nie stalo, trzymala sie chyba z dobre poltorej roku

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
A czy kupujesz kapuste organiczna?
Pestycydy sa doskonala pozywka dla grzybow i plesni. Moze dlatego tu jest wiecej problemow?

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
nie ta akurat nie byla organiczna

mowilam Marcowi, wez kup jedna glowke, to przywiozl caly worek 10kg, bo byl tanszy niz 1 glowka
icon_mrgreen.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
trafił nam się zakup okazyjny wielkiego kamionkowego naczynia do kiszenia kapusty
icon_smile.gif

Podam moje proporcje otrzymane od bardzo zaprzyjaźnionej Basi
icon_smile.gif

na 40 kg kapusty 750gram soli i trochę wody - wpisuję je tutaj ku pamięci swojej, żeby nie uleciało.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Była tutaj mowa o sypaniu do kapusty soli morskiej lub kamiennej. Jaka jest miedzy nimi różnica? Przecież kamienna to też sól morska - jest to produkt krystalizacji wód morskich lub słonych jezior.

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,945
2,879
113
Obojętnie jaką ilość kapusty kisiłam nigdy nie dodawałam wody, jak się ją dobrze ubije to puści taką ilość soku, że przykrywa kapustę nawet w nadmiarze.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy