Miodowe kwadraty z orzechowa skorupka
Slodkie, prawie kwadraty- uwaga uzalezniaja
Mozna polowe kwadratu polac rozpuszczona czekolada .
Ciasto:
566 gram masla
3 bardzo duze jajka
3/4 lyzeczki waniliowego aromatu
4,5 szklanki maki
0.5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
Topping:
45 dag masla
1 szklanka miodu
3 szklanki brazowego cukru
1 lyzeczka skorki z cytryny
1 lyzeczka skorki z pomaranczy
1/4 szklanki slodkiej smietanki
1 kg mieszanki orzechow- najwiecej pekanow
Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
Maslo z bialym cukrem ubijamy, dodajemy jajka i wanilie i wszystko dobrze miksujemy. Do innej miski przesiewamy make, proszek i sol. dodajemy suche skladniki do mokrych- wszystko razem mieszamy az ciasto bedzie gladkie, PIeczemy przez okolo 15 minut.
Zeby zrobic skorupke, miod, cukier i maslo podgrzewamy w rondelku i czekamy az maslo sie rozpusci. Nastepnie gotujemy przez 3 minuty na mocnym ogniu. Gdy gotowe, dodajemy smietanke, starte skorki i orzechy - wszystko mieszamy dokladnie a nastepnie wykladamy na nasze ciasto. Teraz calosc pieczemy przez okolo 25-30 minut.
Gdy ostygnie, kroimy na kwadraty . Zawiniete w folie kwadraty mozna przetrzymywac w lodowce przez tydzien.
Przepis Iny
Slodkie, prawie kwadraty- uwaga uzalezniaja
Ciasto:
566 gram masla
3 bardzo duze jajka
3/4 lyzeczki waniliowego aromatu
4,5 szklanki maki
0.5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
Topping:
45 dag masla
1 szklanka miodu
3 szklanki brazowego cukru
1 lyzeczka skorki z cytryny
1 lyzeczka skorki z pomaranczy
1/4 szklanki slodkiej smietanki
1 kg mieszanki orzechow- najwiecej pekanow
Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
Maslo z bialym cukrem ubijamy, dodajemy jajka i wanilie i wszystko dobrze miksujemy. Do innej miski przesiewamy make, proszek i sol. dodajemy suche skladniki do mokrych- wszystko razem mieszamy az ciasto bedzie gladkie, PIeczemy przez okolo 15 minut.
Zeby zrobic skorupke, miod, cukier i maslo podgrzewamy w rondelku i czekamy az maslo sie rozpusci. Nastepnie gotujemy przez 3 minuty na mocnym ogniu. Gdy gotowe, dodajemy smietanke, starte skorki i orzechy - wszystko mieszamy dokladnie a nastepnie wykladamy na nasze ciasto. Teraz calosc pieczemy przez okolo 25-30 minut.
Gdy ostygnie, kroimy na kwadraty . Zawiniete w folie kwadraty mozna przetrzymywac w lodowce przez tydzien.
Przepis Iny