Drozdzowy warkocz nadziewany szynka*

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Poniewaz jestem juz tutaj od dluzszego czasu i duzo korzystam z waszych przepisow wiec w koncu odwazylam sie :roll: by podzielic sie z wami rowniez kilkoma moimi przepisami ;)

Drozdzowy warkocz nadziewany szynka

Skladniki na ciasto:
-350 g maki
-20 g swiezych drozdzy
-1/8 litra llekko cieplego mleka
-40 g rozpuszczonego i ostudzonego masla
-2 jajka
-1/2 lyzeczki soli

Skladniki na nadzienie
-80 g cebuli
-1 zabek czosnku
-po 200 g czerwonej i zielonej papryki
-500 g szynki
-20 g masla
-sol, bialy pieprz
-2 jajka
-1 lyzeczka posiekanej pietruszki
-1 lyzeczka posiekanego tymianku
-20 g bulki tartej
-50 g czarnych oliwek

Pozatym
1 zoltko wymieszane z 1 lyzka wody, tluszcz do posmarowania blaszki oraz grubo ziarnista sol.

Wykonanie:

Drozdze rozpuscic w mleku. Do miski wsypac make dodac sol, rozpuszczone drozdze oraz jajka wszystko wymieszac i ugniesc najlepiej mikserem kiedy ciasto jest juz dobrze wymieszane dodac rozpuszczone maslo daje wszystko wymieszac az ciasto bedzie odchodzic od scianek miski. Miske przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce.
W tym czasie cebule i czosnek obrac i pokroic w drobna kostke. Szynke oraz umyta papryke rowniez pokroic w kostke. Teraz na patelni rozpuscic maslo dodac wszystkie skladniki i na malym ogniu powoli dusic. Dodac sol oraz pieprz odstawic do ostygniecia. Jajka roztrzepac dodac pietruszke oraz tymianek i bulke tarta wymieszac i dodac do odtygnietej masy i wszystko razem dobrze wymieszac.
Ciasto rozwalkowac na prostokat okolo 30 x 40 cm. Jak juz bajaderka kiedys pisala w swoim warkoczu wirtualnei podzielic na 3 czesci na srodkowej czesci polozyc farsz a na niego oliwki. Zewnetrzne czesci ukosnie nacinac w odstepach 2 cm i zakladac na przemian jak by sie warkocz zaplatalo. Gotowy warkocz polozycz na natluszczona blaszke, posmarowac go rozbeltanym jajkiem z woda. Warkocz przykryc sciereczka i jeszcze zostawic do wyrosniecia na okolo 15-20 min. Przed wstawieniem do piekarnika warkocz posypac gruboziarnista sola. Piec w nagrzanym wczesniej piekarniku okolo 20 min. w temp. 210 stopni.