Torcik zrobiłam na pierwsze urodziny mojego małego szczęścia.
Biszkopt - przepis na tortownicę 26 cm:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy obie mąki i proszek do
pieczenia -
ubijamy na gładką masę. Na sam koniec dolewamy łyżkę octu i znowu dokładnie
mieszamy.
Pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia i temperatura niestety zależnie od
piekarnika - u mnie przeważnie ok 35 - 40 min, to trzeba widzieć, możn
asprawdzać patyczkiem.
Po upieczeniu okrajam brzegi ciasta od tortownicy i odwracam przeważnie
biszkopt (jeszcze w tortownicy) do góry dnem, żeby mieć pewność, że wierzch
będzie płaski i nie trzeba będzie nic ścinać.
Krem:
2 szkl mleka
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 kostki masła po 25 dag
sok z jesdnej cytryny
Mąkę pszenną, mąkę ziemnaczaną i pół szklanki mleka wymieszać ze sobą. Resztę
mleka zagotować z cukrem (można dodać cukier waniliowy). Do gotującego się
mleka wlać mieszankę mączno-mleczną i mieszając ugotować budyń, żeby nie było
grudek i nie przypaliło się.
Zimny budyń dodawać porcjami do ubitego do białości masła, dodać sok z
cytryny, ubić na gładki krem.
Blaty przekrojonego biszkoptu smarować kremem (u mnie wyszły 4 blaty)
Wierzch ozdobić wedle upodobań
U mnie - masa cukrowa:
400 g cukru pudru
50 g glukozy w płynie
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
Żelatynę i wodę rozpuścić, wymieszać z cukrem pudrem i glukozą.
Rozwałkować masę cukrową i ułożyć na torciku
Biszkopt - przepis na tortownicę 26 cm:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy obie mąki i proszek do
pieczenia -
ubijamy na gładką masę. Na sam koniec dolewamy łyżkę octu i znowu dokładnie
mieszamy.
Pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia i temperatura niestety zależnie od
piekarnika - u mnie przeważnie ok 35 - 40 min, to trzeba widzieć, możn
asprawdzać patyczkiem.
Po upieczeniu okrajam brzegi ciasta od tortownicy i odwracam przeważnie
biszkopt (jeszcze w tortownicy) do góry dnem, żeby mieć pewność, że wierzch
będzie płaski i nie trzeba będzie nic ścinać.
Krem:
2 szkl mleka
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 kostki masła po 25 dag
sok z jesdnej cytryny
Mąkę pszenną, mąkę ziemnaczaną i pół szklanki mleka wymieszać ze sobą. Resztę
mleka zagotować z cukrem (można dodać cukier waniliowy). Do gotującego się
mleka wlać mieszankę mączno-mleczną i mieszając ugotować budyń, żeby nie było
grudek i nie przypaliło się.
Zimny budyń dodawać porcjami do ubitego do białości masła, dodać sok z
cytryny, ubić na gładki krem.
Blaty przekrojonego biszkoptu smarować kremem (u mnie wyszły 4 blaty)
Wierzch ozdobić wedle upodobań
U mnie - masa cukrowa:
400 g cukru pudru
50 g glukozy w płynie
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
Żelatynę i wodę rozpuścić, wymieszać z cukrem pudrem i glukozą.
Rozwałkować masę cukrową i ułożyć na torciku
