- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Zapiekane canelloni z farszem
16 canelloni
Farsz:
10 dag granulatu sojowego
15 dag pieczarek
20 dag gęstego przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego cząbru
½ łyżeczki asofetidy
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 pęczek posiekanej bazylii
1 łyżeczka soli
1 i ½ szklanki wody
25 dag sera śmietankowego lub typu mozzarella
10 łyzek oliwy
Sos:
500ml mleka
2 łyżki maki
2 łyżki masła
5 dag startego parmezanu
Canelloni gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 4 minuty. Pieczarki utarte na tarce o dużych oczkach dusimy z przyprawami i solą na 10 łyżkach oliwy. Dodajemy granulat sojowy i mieszając smażymy przez kilka minut. Dolewamy wodę i ciągle mieszamy, aż granulat całkowicie wchłonie płyn. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do farszu razem z przecierem pomidorowym i posiekaną bazylią. Wszystko mieszamy i odstawiamy. Osobno przesmażamy na maśle mąkę i powoli wlewamy do niej mleko, intensywnie miszając żeby nie powstały grudki, a cała zasmażka została dokladnie rozprowadzona. Gotujemy jeszcze 3-5 minut, dodając na koniec połowę parmezanu. Powstały w ten sposób sos doprawiamy do smaku. Następnie napełniamy farszem canelloni. Na dno żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem wlewamy część sosu i układamy canelloni, polewając je reszta sosu. Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem. Canelloni pieczemy około 45 minut w temp 175 stopni.
16 canelloni
Farsz:
10 dag granulatu sojowego
15 dag pieczarek
20 dag gęstego przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego cząbru
½ łyżeczki asofetidy
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 pęczek posiekanej bazylii
1 łyżeczka soli
1 i ½ szklanki wody
25 dag sera śmietankowego lub typu mozzarella
10 łyzek oliwy
Sos:
500ml mleka
2 łyżki maki
2 łyżki masła
5 dag startego parmezanu
Canelloni gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 4 minuty. Pieczarki utarte na tarce o dużych oczkach dusimy z przyprawami i solą na 10 łyżkach oliwy. Dodajemy granulat sojowy i mieszając smażymy przez kilka minut. Dolewamy wodę i ciągle mieszamy, aż granulat całkowicie wchłonie płyn. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do farszu razem z przecierem pomidorowym i posiekaną bazylią. Wszystko mieszamy i odstawiamy. Osobno przesmażamy na maśle mąkę i powoli wlewamy do niej mleko, intensywnie miszając żeby nie powstały grudki, a cała zasmażka została dokladnie rozprowadzona. Gotujemy jeszcze 3-5 minut, dodając na koniec połowę parmezanu. Powstały w ten sposób sos doprawiamy do smaku. Następnie napełniamy farszem canelloni. Na dno żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem wlewamy część sosu i układamy canelloni, polewając je reszta sosu. Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem. Canelloni pieczemy około 45 minut w temp 175 stopni.