Półkula czyli ładniej Charlotte Russe

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
margolcia @ 26 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=369779robiłam kilka razy to ciasto i jeśli rolada wyjdzie taka jak trzeba nie ma problemu z zapełnieniem całej powierzchni podanej wielkości miseczki.
a jaka to jak trzeba?
icon_mrgreen.gif
ja robiłam ciasto na blaszce z piekarnika, więc większego już nie mogłam
gruebel_2.gif
pewnie chodzi o tę galaretkę....

Mam pomysł
icon_mrgreen.gif
Niech któraś ze zdolniejszych dziewczyn zrobi fotograficzny kurs jak się robi to cuso
icon_mrgreen.gif


Ciacho wyszło pycha mimo, że ciutke inaczej robiłam.Nawet fajnie wyglądało
icon_rolleyes.gif
dlatego bardzo bym chciała, żeby z tą roladą wyszło super
icon_mrgreen.gif
i zrobić mamie prezent imieninowy
mniam.gif
na 3 pazdziernika...
gruebel_2.gif
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
piekłam na blaszce, która jest na wyposażeniu piekarnika...
Dziunia podawała jaka ma być optymalna wielkość miski: cyt: Ziarenko ja robiłam w misce z arcopalu takiej brązowo-dymnej,zmierzyłam:średnica 23.5 cm,wysokość 10,5 cm.Tak na oko ma ze 3 litry pojemności.
Trzeba zrobić replay z półkulą i za drugim razem będzie ok.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
margolcia bardzo się cieszę że Ci smakowało
icon_smile.gif


ela2225 tak,na domowym jest sporo moich przepisów
icon_smile.gif


ewalukas wymiary blachy i miski są w tym wątku jak już Margolcia wyżej napisała.Nie wiem dlaczego Ci nie starczyło ciasta,może zbyt grubo je pokroiłaś?A może miska jednak była większa?Może galaretki było za mało?
No i za masę ze śnieżki to ja nie ręczę niestety.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
ewalukas wymiary blachy i miski są w tym wątku jak już Margolcia wyżej napisała.Nie wiem dlaczego Ci nie starczyło ciasta,może zbyt grubo je pokroiłaś?A może miska jednak była większa?Może galaretki było za mało?
No i za masę ze śnieżki to ja nie ręczę niestety.
[/quote]

Masa ze sniezki wyszła pycha.Zawsze tak zastepuje masy ze smietany
icon_mrgreen.gif
Wystrczyło jej na wypelnienie calej półkuli bez dna i wierzchu
icon_wink.gif


Ciasto kroiłam na ok 1 cm. Także było pieczone w blaszce od piekarnika. Miska miała dokładnie takie wymiary jak podawałyście.A co do galaretek to robiłam jak w przepisie
icon_eek.gif
Po zastygnięciu jej już na roladzie nie wyglądalo tak jednak jak na Twoim zdjęciu dziuniu
cry_1.gif
Jak już pisałam galaretka była w tej roladzie "spłaszczona" jakby cienko rozprowadzona.Faktycznie było jej ciutke mniej bo podczas zwijania rolady wypadło jej trochę, ale nie tak dużo zeby poczuć różnicę w ilości
gruebel_2.gif


Chyba jedynym rozwiązaniem będzie dla mnie zrobienie dwóch rolad na tą ilośc masy śnieżkowej.
i jeszcze jedno pytanie: jak ukladacie te roladki na dnie? Czy poziomo czy pionowo? A dalej jak? Chodzi mi o scianki. Pierwszy rząd poziomo a drugi pionowo czy jak? Jak to najlepiej zrobić?
gruebel_2.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
CYTATjak ukladacie te roladki na dnie? Czy poziomo czy pionowo? A dalej jak? Chodzi mi o scianki.
na zdjęciu przy przepisie widać dokładnie sposób ułożenia,trzeba go też dopasować do rozmiarów miski żeby nic nie wystawało ponad jej brzegi
nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym poziomym i pionowym w przypadku układania na dnie miski
denknach.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
tak myslalam ze nie bedziesz wiedziała o co chodzi dziuniu
icon_mrgreen.gif
wiec jeśli masz przed sobą miskę i układasz roladki na dno miski to jak je układasz? |||| czy _ _ _
icon_smile.gif
czy moze ////
icon_eek.gif
w każdym razie chodzi mi o to czy jakiś konkretny plan układania jest czy jak się ułoży
gruebel_2.gif
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
bierzesz miskę wyłożoną przeźroczystą folią, układasz pokrojone plastry rolady obok siebie,tak by nie było przerw między plastrami - zernij na zdjęcie jakie zrobiła Dziunia do przepisu. Do środka wkłada się masę i po zastygnięciu trzeba położyc resztę pokrojonych plastrów rolady - i gotowe. Ciasto jest bardzo pyszne, robię je na specjalne okazje i nawet za pierwszym razem, robiąc dokładnie jak napisała Dziunia w przepisie - wychodzi bez problemu.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No wlasnie robilam tak
icon_rolleyes.gif
Krok po kroku to bylo tak: folia do michy, plastry rolady na scianki tylko bo tyle mialam, masa, zakrylam folia i do lodowki.

Caly problem mam wlasnie z rolada i nie wiem gdzie szukac przyczyny
gruebel_2.gif
no trudno...sprobuje znow
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja bede dotad probować aż mi wyjdzie
icon_mrgreen.gif
 

Zula

Member
Kwi 30, 2006
623
0
0
Po baaaardzo długim namyślaniu zrobiłam to ciasto.
Rzadko robię rolady, bo mi nie wychodzą
ugly_08.gif
, a jak tu zawinąć galaretkę
dump.gif

Ale, udało się
dance.gif


Trochę zabrakło mi roladek, to na górę miski, czyli spód ciasta dałam biszkopty.

Ciasto bardzo nam i gościom smakowało, jest takie fajnie orzeżwiające.
Polecam i dziuniu
anbetung.gif
wink.gif
 

Kaśka

Member
Mar 1, 2006
29
0
0
Podnoszę ponieważ nabraałam apetytu żeby zrobić na Święta (wygląda obłędnie i ma być "w gości" choć do końca nie wiem czy będzie pasować)- tylko proszę powiedzcie jakiego użyć jogurtu. Z góry dziękuję.
 

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
Ciasto bardzo dobre, do tego dekoracyjne i w sumie dość proste do zrobienia. Rolady trochę mi zostało, masy było ciut więcej niż w sam raz (miska szybko została wylizana
icon_wink.gif
).
Na pewno będę wracać do tego przepisu, bo wygląda i smakuje super
daumen.gif

Dziuniu
anbetung.gif
 

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
Robiłam po raz drugi, niestety z pośpiechu nie zdążyłam zrobić zdjęcia
icon_neutral.gif
- ciasto robione było na komunię córki znajomych. Podobno Charlotte Russe zrobiło furorę, wszystkim gościom szalenie się podobało i smakowało, podono je jako tort komunijny.
Dziuniu
anbetung.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja właśnie znalazłam przepis w "deserach drOetkera" na półkulę, ale nie tak dekoracyjną jak ta
icon_mrgreen.gif
Łatwiejsza w przygotowaniu, ale ta jest
daumen.gif