Półkula czyli ładniej Charlotte Russe

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ciasto-rolada :

5 jaj
5 łyżek drobnego cukru albo cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
Do środka rolady:
2 galaretki-smak w/g gustu ale najlepiej czerwone

Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno z solą,pod koniec ubijania dodać stopniowo 3 łyżki cukru.Do żółtek dodać resztę cukru i też ubić do bialości.Dodać żółtka do białek ostrożnie wymieszać rózgą i stopniowo dodawać przesianą mąkę.Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.10-15 minut,pilnować żeby sie nie przypaliło.Ciasto po wyjęciu wyłożyć do góry papierem na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,ostrożnie obciąć ostrym nożem wyschnięte brzegi i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.Zostawić do wystygnięcia.
Galaretki rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu biorąc 100ml wody mniej,przestudzić.Kiedy zaczną tężeć rozwinąć roladę,rozłozyć równomiernie galaretkę i ostrożnie zwinąć roladę(nie ściskać)Zostawić do zastygnięcia w zimnym miejscu.Można owinąć roladę folią spożywczą,żeby się nie rozjechała
icon_smile.gif


Przygotować sporą,możliwie najbardziej 'okrągłą' miskę-wyłożyć ją folią spozywczą,ok.2 warstwy folii żeby się nie porwała przy wyjmowaniu ciasta i tak żeby wystawała naokoło po to żeby przykryć wierzch.
Stężałą roladę pokroić w ok.1-1,5 cm plastry.Wyłożyć plastrami miskę tworząć ścianki półkuli.Zostawić parę najbrzydszych plastrów na wierzch.

Krem do środka ciasta:

1/2 litra śmietany kremówki
1 duży jogurt naturalny-ok.400 ml
2 galaretki najlepiej czerwone-truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody,ostudzić.Ubić schodzoną śmietanę na sztywno,ostrożnie wymieszać z jogurtem i dodać powoli cały czas mieszając zimną tężejącą ale płynną jeszcze galaretkę.Masę dobrze wymieszać i natychmiast włożyć do miski z plastrami rolady.UWAGA:masa bardzo szybko tężeje trzeba więc działać szybko,musi ona być dość płynna żeby wypełnić ewentualne puste miejsca między plastrami rolady.
Odłozonymi plastrami rolady wyłożyć wierzch zakryć folią i odstawić do zastygnięcia na conajmniej 6 godzin ale lepiej na całą noc.Oczywiście do lodówki :)Jeżeli plastrów nie wystarczy znaczy to że miska jest za duża.
Roladę wyjąć w następujący sposób:położyć na misce talerz docelowy dla rolady do góry dnem i odwrócić całość z miską-rolada powinna wypaść na talerz(folia z wierzchu ma być odwinieta).Jeżeli nie wypada odwrócic spowrotem i ostrożnie podciągać folię z boków do góry.Można tez na odwróconej misce położyć namoczoną w gorącej wodzie i wyciśniętą ściereczkę,poczekać chwilkę i powinna teraz wypaść.
Wierzch ozdobić ubitą śmietaną kremówką(1 szklanka śmietany+łyżka cukru) i listkami melisy cytrynowej

4465478a0240d9d5ad2b38374b45b07d,10,19,0.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Dziunia! Pyszne to ciasto. Zrobiło furorę u mojego taty na imieninach.
Wbrew pozorom jest dość proste do zrobienia i bardzo efektowne.
Miskę miałam w odpowiednim rozmiarze, ani nie zabrakło plasterków, ani nie było za dużo.
icon_biggrin.gif

Tylko tej masy wyszło mi na trzy takie półkule.
Włożyłam do pucharków, przełożyłam drylowanymi wiśniami i dodatkowo był deser.
 

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Malinno, to można śmiało podzielic składniki kremu na pół ?
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Robiłam dokładnie z tego przepisu.
Moim zdaniem krem można dać z połowy i trzeba go naprawdę szybko "obsługiwać", bo tężeje błyskawicznie.

Całość nie jest przesadnie słodka. Raczej orzeźwiająca.
 

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Dziękuję za cenne uwagi, szczególnie ważne dla mnie jest to, że ciasto nie jest nadmiernie słodkie, takie właśnie lubie.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Malinno,cieszę się że smakowało.To ciasto jest idealne na lato kiedy są świeże owoce i faktycznie jest orzeźwiające i nie za słodkie.
Ziarenko ja robiłam w misce z arcopalu takiej brązowo-dymnej,zmierzyłam:średnica 23.5 cm,wysokość 10,5 cm.Tak na oko ma ze 3 litry pojemności.
A z masą to było tak że nie pamiętałam po prostu ile jej wychodzi,teraz przypominam sobie że mnie tez za duzo wyszło.Ale idealnie nadaje się na dodatkowy deser No i dobrze że za mało nie wyszło;)
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Malinno, a czy w trakcie cięcia roladki na plastry nie wypełzał z niej krem i nie splaszczały się plasterki zbytnio? Gdy kroję roladę na zawijańce Bajaderki to mam plaskate skluty
icon_sad.gif
A tego nie chciałabym spaskudzić :lol:
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
podnoszę wątek, bo dzisiaj postanowiłam zająć się zrobieniem tego ciasta - mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo jutro bedę miała imieninowych gości...
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
moja półkula siedzi w lodówce, wszystko było ok do momentu, kiedy ta masa miała się zsiadać b. szybko - u mnie ona tak szybko się nie zsiadła, nawet bym powiedziała jest trochę podejrzanie płynna... może musi jeszcze dłużej posiedzieć w lodówce. Troszkę się o nią niepokoję... :denknach:
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
słuchajcie ta półkula oprócz walorów smakowych (super - nie za słodka, orzeźwiająca) działa na zmysł wzroku aż ślinka leci! Jest super!!! DZIUNIA DZIĘKI ZA EKSTRA POMYSŁ! :herz:
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No i ja zrobiłam, własnie siedzi w lodówce.Ale.... Roladek wystarczyło mi tylko na boki miski, na dno i góre już nie
icon_neutral.gif
Roladki niestety spłaszczone mimo,że nie bły ciasno zwinięte. Miska taka, jak podana wyżej....
Zamiast śmietany kremówki użyłam Śnieżek z mlekie, dodałam galaretkę.

Co tu zrobić teraz? nie mam ani dołu ani góry
cry_1.gif
Może jakieś biszkopty położyć?
gruebel_2.gif
Ale przypuszczam, że póki masa nie zgęstnieje jako tako to biszkopty się utopią
gruebel_2.gif
A póki zgęstnieje to będzie środek nocy i nie będę wstawała już
cry_1.gif


pomożcie...
icon_sad.gif
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
robiłam kilka razy to ciasto i jeśli rolada wyjdzie taka jak trzeba nie ma problemu z zapełnieniem całej powierzchni podanej wielkości miseczki.
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
icon_eek.gif
ale ładne... tylko ja taka oferma jestem że nie wiem czy bym sobi poradziła, a porażki nie zniese. No ale chyba będę musiała spróbować bo normalnie zaraz mi język ucieknie...