- Lis 13, 2005
- 9,190
- 2,743
- 113
Ciasto z masą migdałową
C i a s t o:
30 dkg mąki pszennej (nie krupczatki)
10 dkg cukru (drobnego kryształu do wypieków)
3 dkg masła
5 dkg miodu
1 całe jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
M a s a migdałowa:
1 szklanki mleka
2 łyżki kaszy manny
15 dkg masła
1 żółtko
15 dkg cukru pudru
opcjonalnie drobno zmielone migdały (ilość wg uznania)
ekstrakt migdałowy (ilość wg uznania, ale uważać, żeby nie przedobrzyć
)
Ciasto:
Miód i masło rozpuścić. Do mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Z każdej upiec cienki placek na posmarowanym pergaminie. Ja mam blaszkę 25x28 cm. Placek musi być rozwałkowany naprawdę bardzo cieniutko. Piec w średnim piekarniku do momentu jak będzie
leciutko zezłocony (u mnie jakieś 8 minut). Gorące zdejmować z blachy. Ja przewracam blachę "do góry nogami" i placek wypada na blat. Od razu zerwać pergamin. Po wystygnięciu placki zrobią się bardzo twarde, ale tak ma być.
Masa:
Kaszę ugotować na mleku na gęsto. Ja biorę błyskawiczną i to trwa chwilę. Masło utrzeć z żółtkami, dodać resztę składników. Wystudzone placki przekładać kremem. Obciążyć i zostawić do następnego dnia, aż placki zmiękną od kremu. Posypać cukrem pudrem i kroić w kwadraty.

C i a s t o:
30 dkg mąki pszennej (nie krupczatki)
10 dkg cukru (drobnego kryształu do wypieków)
3 dkg masła
5 dkg miodu
1 całe jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
M a s a migdałowa:
1 szklanki mleka
2 łyżki kaszy manny
15 dkg masła
1 żółtko
15 dkg cukru pudru
opcjonalnie drobno zmielone migdały (ilość wg uznania)
ekstrakt migdałowy (ilość wg uznania, ale uważać, żeby nie przedobrzyć

Ciasto:
Miód i masło rozpuścić. Do mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Z każdej upiec cienki placek na posmarowanym pergaminie. Ja mam blaszkę 25x28 cm. Placek musi być rozwałkowany naprawdę bardzo cieniutko. Piec w średnim piekarniku do momentu jak będzie
leciutko zezłocony (u mnie jakieś 8 minut). Gorące zdejmować z blachy. Ja przewracam blachę "do góry nogami" i placek wypada na blat. Od razu zerwać pergamin. Po wystygnięciu placki zrobią się bardzo twarde, ale tak ma być.
Masa:
Kaszę ugotować na mleku na gęsto. Ja biorę błyskawiczną i to trwa chwilę. Masło utrzeć z żółtkami, dodać resztę składników. Wystudzone placki przekładać kremem. Obciążyć i zostawić do następnego dnia, aż placki zmiękną od kremu. Posypać cukrem pudrem i kroić w kwadraty.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: