- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Babeczki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki soli
1 szklanka dolnych części kapusty pekińskiej
8 łyżek oliwy z oliwek
10 dag sera Dor Blue
40 dag pieczarek
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek
asofetida (jeśli nie mamy to pomijamy)
bułka tarta i olej do smarowania foremek
Ucieramy bardzo drobno ziemniaki. Kapustę pekińską smazymy na 8 łyżkach oliwy z asofetidą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gdy przestygnie, dodajemy do utartych ziemniaków, następnie mieszamy z solą i jedną szklanką mąki. Drobno pokrojone pieczarki smażymy na 4 łyżkach oliwy z tymiankiem i czarnym pieprzem około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojony ser i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do posmarowanych olejem i wysypanych bułką foremek nakładamy masę ziemniaczaną do wysokości ¾ foremki, a na sam środek wkładamy łyzką farsz. Lekko wyrównujemy i pieczemy około 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki soli
1 szklanka dolnych części kapusty pekińskiej
8 łyżek oliwy z oliwek
10 dag sera Dor Blue
40 dag pieczarek
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek
asofetida (jeśli nie mamy to pomijamy)
bułka tarta i olej do smarowania foremek
Ucieramy bardzo drobno ziemniaki. Kapustę pekińską smazymy na 8 łyżkach oliwy z asofetidą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gdy przestygnie, dodajemy do utartych ziemniaków, następnie mieszamy z solą i jedną szklanką mąki. Drobno pokrojone pieczarki smażymy na 4 łyżkach oliwy z tymiankiem i czarnym pieprzem około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojony ser i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do posmarowanych olejem i wysypanych bułką foremek nakładamy masę ziemniaczaną do wysokości ¾ foremki, a na sam środek wkładamy łyzką farsz. Lekko wyrównujemy i pieczemy około 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.