- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Pierogi smażone
50 dag mąki
300ml wody
30 dag grochu łuskanego
1 papryka swieża
łyżeczka soli
5 pieczarek
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
majeranek
sól, pieprz do smaku
Zagniatamy z mąki oraz wody ciasto i rozwałkowujemy je. Pieczarki i paprykę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Zalewamy odrobiną wody i krótko dusimy. Następnie dodajemy zmielone płatki owsiane, ugotowany groch oraz przyprawy i wszystko miksujemy. Ostudzony farsz nakładamy na krążki wyciete z rozwalkowanego ciasta, formując pierogi. Uformowane smażymy na rozgrzanym oleju. Można podawać z surówką z kiszonej kapusty bądź z barszczykiem.
50 dag mąki
300ml wody
30 dag grochu łuskanego
1 papryka swieża
łyżeczka soli
5 pieczarek
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
majeranek
sól, pieprz do smaku
Zagniatamy z mąki oraz wody ciasto i rozwałkowujemy je. Pieczarki i paprykę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Zalewamy odrobiną wody i krótko dusimy. Następnie dodajemy zmielone płatki owsiane, ugotowany groch oraz przyprawy i wszystko miksujemy. Ostudzony farsz nakładamy na krążki wyciete z rozwalkowanego ciasta, formując pierogi. Uformowane smażymy na rozgrzanym oleju. Można podawać z surówką z kiszonej kapusty bądź z barszczykiem.