Ciasto drożdżowe dla zapracowanych lub leniwych

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
okruszek13 @ 20 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837194A doradźcie mi proszę - obsypac pudrem ta babe czy moze polac polewa czekoladowa? W srodku sa rodzynki i skorka pomaranczowa.
Pół tak, pól tak
icon_mrgreen.gif


No, no, no - niezły okaz
daumen.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
podnoszę, bo warto przypomniec przed swiętami.moi wczorajsi goscie nie wierzyli ze to domowy wypiek.sprobowałam tylko kawalątek,(reszte zjedli goscie) ale jest pyyycha.w smaku leciutka ,lekko winna,dokladnie taka jaką pamiętam z dzieciństwa.
 

Jeska

Member
Gru 2, 2009
339
0
0
Bardzo fajny przepis. Wyprobowalam go wczoraj i wyszla smakowita babka. Dodalam male kawalki czekolady. Pieklam 50 minut z termoobiegiem i zrobila sie dosc mocno rumiana. Nastepnym razem skrocilabym pieczenie jeszcze z 5 minut. Dzieki za przepisik.
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
drugie wyłożylam z wierzchu jabłkami, na to kruszonka i na koniec cynamon
icon_smile.gif
jak zdążę rano, to jeszcze zrobię zdjęcie, bo drugie pakuję do torby i z nim wyjeżdżam na sylwestra ;)
 

biedronka15

Member
Gru 29, 2008
49
0
0
Tez zrobilam na sylwestra i przepis jest rewelacyjny. Na gore podalam zurawiny z orzechami wloskimi ktore lekko podsmazylam z cukrem i woda. Na pewno powtorze przepis w innych konfiguracjach.
lecker.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Próbował ktoś je piec na 2 jajkach? Dopiero teraz się zorientowałam, że mi jednego brakuje, a w sobotę o tej porze do najbliższego sklepu to już większa wyprawa jest i średnio mi się chce po jedno jajko specjalnie lecieć ;) Myślicie, że uda mi się z dwoma? z maślankowym Tobatki nie było problemu..


EDIT:

Chciałam tylko powiedzieć, że się udało... rano dodałam trzecie, rozbełtane jajko, mąkę i sól

drozdzowep10102321.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Pół z wiśniami, pół ze śliwkami. Kruszonka.

dro.jpg
 

Załączniki

  • dro.jpg
    dro.jpg
    38.7 KB · Wyświetleń: 18

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Właśnie się zastanawiałam czy da radę z owocami
fiesgrins.gif
bo ja uwielbiam drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
icon_smile.gif
ale na razie znowu upiekłam z samą kruszonką dla rodziców, bo Tata nie trawi owoców w ciastach
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Piekę dzisiaj z podwójnej porcji, blacha 35x25 (mam nadzieję, że mi z niej nie wyjdzie
icon_razz.gif
). Jak myślicie, ile je trzymać w piekarniku? z 1,5h?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Siedzi w piecu. Wczoraj nastawiłam na 1 porcję ale przemyślałam sprawę i obawiając się że te 50 g drożdży będzie za duzo a ciasto w mojej blaszce wyjdzie za niskie to dziś mieszając zaczyn z mąką dodałam wszystkiego prócz drożdży jeszcze pół porcji, zamieszałam i upiekłam
icon_lol.gif

Na wierzch rzuciłam kilka truskawek i cukier perlisty. W piecu siedziało 45 min ale po 30 juz miałam wrażenie że gotowe... ale patyczek był lekko lepiący więc posiedziało do 45 min - godzina to za długo moim zdaniem. No ale może zalezy od piekarnika.
Jakie w smaku okaże się niebawem
fiesgrins.gif

Półtorej porcji na blachę standardową 25x35 to jest akurat.

edit
na ciepło ukrojone oczywiście - pyszne, wilgotne i delikatne, drożdże wyczuwalne ale nie w negatywnym znaczeniu - pachnie drożdżówką po prostu
icon_smile.gif

na 1 i 1/2 porcji ciasta można spokojnie dawać kosteczkę 4,2 g drożdży - wystarczy
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,406
113
Czas pieczenia w dużym stopniu zależy od foremki w której pieczemy. W formie babkowej (grube ciasto) trzeba piec dłużej niż w niskiej blaszce (cienkie ciasto). Piekłam je wielokrotnie, ale jako babkę i na pewno po pół godzinie nigdy nie była upieczona.