- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Pita z kotletami pieczarkowo- fasolowymi
Na 4 porcje:
4 pity
4 pieczarki
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
3 łyzki mąki
4 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 /4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1/ 2 łyżeczka soli
olej do smażenia kotletów
Pieczarki utarte na tarce o dużych oczkach smażymy na 4 łyżkach oleju z przyprawami, aż puszczą sok. Przekładamy do miseczki i łączymy z fasolą ugniecioną widelcem. Do przestygniętej masy dodajemy mąkę, mieszamy, formujemy płaskie, okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Pity podpiekamy w piekarniku, a potem odcinamy mały kawałek brzegu placka i rozchylamy pitę tak, aby móc posmarować jedną część sosem pesto, a drugą jogurtowym. Nastepnie wkładamy do środka usmażony kotlet.
Pesto z orzeszków pinii i bazylii
2 szklanki świeżych listków bazylii
garść orzeszków pinii (można zastąpić pestkami słonecznika lub płatkami migdałowymi)
sól do smaku
można dodać kilka łyżek utartego parmezanu
Wszystkie składniki razem miksujemy
Sos jogurtowy
1 /2 szklanki jogurtu naturalnego
1 /4 łyżeczki tymianku
1 /4 łyżeczki soli
1 szczypta curry
3 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Na 4 porcje:
4 pity
4 pieczarki
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
3 łyzki mąki
4 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 /4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1/ 2 łyżeczka soli
olej do smażenia kotletów
Pieczarki utarte na tarce o dużych oczkach smażymy na 4 łyżkach oleju z przyprawami, aż puszczą sok. Przekładamy do miseczki i łączymy z fasolą ugniecioną widelcem. Do przestygniętej masy dodajemy mąkę, mieszamy, formujemy płaskie, okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Pity podpiekamy w piekarniku, a potem odcinamy mały kawałek brzegu placka i rozchylamy pitę tak, aby móc posmarować jedną część sosem pesto, a drugą jogurtowym. Nastepnie wkładamy do środka usmażony kotlet.
Pesto z orzeszków pinii i bazylii
2 szklanki świeżych listków bazylii
garść orzeszków pinii (można zastąpić pestkami słonecznika lub płatkami migdałowymi)
sól do smaku
można dodać kilka łyżek utartego parmezanu
Wszystkie składniki razem miksujemy
Sos jogurtowy
1 /2 szklanki jogurtu naturalnego
1 /4 łyżeczki tymianku
1 /4 łyżeczki soli
1 szczypta curry
3 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.