Wegetariańskie enchiladas

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Wegetariańskie enchiladas

4 porcje

8 tortilli

Farsz:
1 mały bakłażan
1 łyżka oleju
4 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz czarny

Sos pomidorowy:

8 pomidorów
1 łyżka oleju
asofetida
sól, pieprz

Rozgrzewamy w rondlu olej, dodajemy pomidory, asofetidę i przyprawy. Dusimy około 5 minut. Osobno kroimy bakłażana na małe kawałki, orzechy grubo siiekamy i podsmażamy razem na oleju również około 5 minut. Łączymy podsmażonego bakłażana z pomidorami, dodajemy namoczone i odsączone rodzynki, kolendrę i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdej tortilli kładziemy kilka łyżek farszu i zwijamy je. Następnie do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę sosu pomidorowego, układamy na nim tortille i polewamy resztą sosu. Zapiekamy w 200 stopniach około 20 minut. Można podawać z zieloną sałatą.