Ciasto rabarbarowe

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Przepis pochodzi ze strony: http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0156.htm

Ciasto rabarbarowe

250g maki
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
125g margaryny
100g cukru
1 jajko
1 lyzka bulki tartej
500g rabarbaru
5 jajek
250g cukru
1 torebka sosu waniliowego w proszku np. http://www.marions-kochbuch.de/index/0502.htm
8g cukru waniliowego

Z maki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru i 1 jajka zagniesc kruche ciasto.
Polowe blachy wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta, nastepnie wylozyc kruchym ciastem i ponakluwac je widelcem. Z folii aluminiowej zrobic brakujacy brzeg blaszki, ktory przytrzyma ciasto od srodkowej strony (latwiej chyba uzyc po prostu mniejszej blaszki, jesli sie takowa ma )

Zoltka ubic z 125g cukru i sosem waniliowym w proszku. Dodac drobno pokrojony rabarbar. Mase rozlozyc na ciescie. Piekarnik rozgrzac do 200°, blache wsunac na drugi poziom od dolu i piec ciasto 30 min. W miedzyczasie ubic na sztywno bialka z 125g cukru i cukrem waniliowym; trzymac w chlodzie. Po 30min. pieczenia, rozsmarowac rownomiernie piane na ciescie i piec jeszcze 8 min. Piana powinna byc jasnobrazowa.