Moj Przemek bardzo lubi ta babeczke
pieklam ja w piatek, dzisiaj wtorek a babeczka dalej mieciutka , nic na uroku nie stracila
34 dag masla
3 szklanki cukru
5 duzych jaj
3 szklanki maki
3/4 szklanki wody gazowanej
1 lyzka waniliowego aromatu
2 lyzki startej skorki pomaranczowej
3 lyzki pomaranczowego likieru
1/3 szklanki kakao
1. Piekarnik rozgrzewamy do 175C, przygotowujemy foremke do babki ( natluscic i posypac maka).
2. W duzej misce, ubijamy maslo i cukier przez okolo 5 minut. Nastepnie dodajemy po jednym jajku caly czas ubijajac.
3Nastepnie, ndodajemy na zmiane z woda gazowana dobrze wszystko mikserem ubijajac az ciasto bedzie gladkie. Na koncu dodajemy wanilie, skorke i likier i wszystko dobrze mieszamy.
4. 2/3 ciasta wykladamy do foremki, kakao dodajemy do kilku lyzek z pozostawionego ciasta. Z tej 1/3 po dodaniu kakao powinno jeszcze zostac troche bialego ciasta. Na biale ciasto wykaladamy ciemna czesc a nastepnie reszte bialego. Pieczemy przez godzine i 10 minut
Przepis z leites


34 dag masla
3 szklanki cukru
5 duzych jaj
3 szklanki maki
3/4 szklanki wody gazowanej
1 lyzka waniliowego aromatu
2 lyzki startej skorki pomaranczowej
3 lyzki pomaranczowego likieru
1/3 szklanki kakao
1. Piekarnik rozgrzewamy do 175C, przygotowujemy foremke do babki ( natluscic i posypac maka).
2. W duzej misce, ubijamy maslo i cukier przez okolo 5 minut. Nastepnie dodajemy po jednym jajku caly czas ubijajac.
3Nastepnie, ndodajemy na zmiane z woda gazowana dobrze wszystko mikserem ubijajac az ciasto bedzie gladkie. Na koncu dodajemy wanilie, skorke i likier i wszystko dobrze mieszamy.
4. 2/3 ciasta wykladamy do foremki, kakao dodajemy do kilku lyzek z pozostawionego ciasta. Z tej 1/3 po dodaniu kakao powinno jeszcze zostac troche bialego ciasta. Na biale ciasto wykaladamy ciemna czesc a nastepnie reszte bialego. Pieczemy przez godzine i 10 minut
Przepis z leites