Babka pomaranczowa bez proszku

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Moj Przemek bardzo lubi ta babeczke
icon_smile.gif
pieklam ja w piatek, dzisiaj wtorek a babeczka dalej mieciutka , nic na uroku nie stracila
icon_smile.gif


34 dag masla
3 szklanki cukru
5 duzych jaj
3 szklanki maki
3/4 szklanki wody gazowanej
1 lyzka waniliowego aromatu
2 lyzki startej skorki pomaranczowej
3 lyzki pomaranczowego likieru
1/3 szklanki kakao



1. Piekarnik rozgrzewamy do 175C, przygotowujemy foremke do babki ( natluscic i posypac maka).

2. W duzej misce, ubijamy maslo i cukier przez okolo 5 minut. Nastepnie dodajemy po jednym jajku caly czas ubijajac.

3Nastepnie, ndodajemy na zmiane z woda gazowana dobrze wszystko mikserem ubijajac az ciasto bedzie gladkie. Na koncu dodajemy wanilie, skorke i likier i wszystko dobrze mieszamy.


4. 2/3 ciasta wykladamy do foremki, kakao dodajemy do kilku lyzek z pozostawionego ciasta. Z tej 1/3 po dodaniu kakao powinno jeszcze zostac troche bialego ciasta. Na biale ciasto wykaladamy ciemna czesc a nastepnie reszte bialego. Pieczemy przez godzine i 10 minut


Przepis z leites
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
jaki mocny jest likier pomaranczowy? i czy mozna zastapic?

chyba bede musiala piec bez proszkow/sody itp..... :| czarno to widze
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
kermidtko, bez proszku tez sie da i naprawde super wychodz!! Gazowana woda mineralna super tutaj dziala.

Co do likieru, przyznaje ze ja zastapilam go rumem tylko wiecej skorki i troche soku z pomaranczy dodalam
icon_smile.gif
a gdzies czytalam ze likier pomaranczowy robi sie na spirytusie, taka naleweczka
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
3 szklanki cukru :shock: