Misiankowy mazurek kajmakowy

Milunia

Member
Paź 29, 2004
141
0
16
kruchy spód upieczony na złoty kolor
0,5 l słodkiej śmietanki
400 g cukru
100 g masła
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
Śmietankę z cukrem gotujemy stale mieszając "do nitki". Lekko przestudzoną masę ucieramy drewnianą łyżką, aż będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Teraz dodajemy roztarte, miękkie masło i nadal pracowicie ucieramy. 1 łyżkę dobrej kawy rozprowadzamy odrobiną wody, dodajemy do kajmaku i jeszcze przez chwilę ucieramy. Masę rozsmarowujemy natychmiast na wystudzonym mazurkowym blacie i dekorujemy orzechami. Do masy kajmakowej można dodać - ze wspaniałym efektem - 25 a nawet więcej ml rumu, koniaku lub spirytusu