Razowe kostki- dla Paulinki i DagiM

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
1. Brzoskwiniowe wg. Chocolate & Baking
Ciasto:
225 g mąki pszennej razowej
50 g zmielonych orzechów
100 g margaryny
4 łyżki wody
mleko sojowe
Wymieszać mąkę i orzechy, wsiekać margarynę. Dodać wodę i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić przez 30 min.
Nadzienie:
225 g suszonych moreli
otarta skórka z 1 pomarańczy
300 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
50 g rodzynek
Zagotować morele, skórkę i sok. Gotować na małym ogniu przez 30 min, ostudzić, zmiksować. Dodać cynamon i rodzynki.
Ciasto podzielić na dwie części. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć blaszkę 23x23. Nałożyć nadzienie, pozostawiając wolne brzegi ciasta. Brzegi posmarować wodą. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nią nadzienie i zlepić brzegi. Ponakłuwać widelcem i posmarować wierzch ciasta mlekiem sojowym. Piec na złoto przez 20- 25 min w 200st. Pociąć na 12 porcji.


2. Z polewą czekoladową i orzechami wg. Kuchni Amerykańskiej
500 g masła
2 szkl brązowego cukru
2 żółtka
4 szkl mąki pszennej razowej
240 g posiekanej czekolady
1 szkl posiekanych orzechów laskowych/włoskich
Masło i cukier utrzeć na puch. Dodać jajko i utrzeć. Dodać mąkę i utrzeć. Piec w blaszce 25x32x5 przez 25 min w 180st. Gorące ciasto posypać czekoladą (ma się stopić), rozprowadzić. Posypać orzechami. Jeszcze ciepłe pociąć na 24 porcje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: