zielone półksiężyce*

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
115gu1.jpg


200 g szpinaku ugotowac i zmiksowac na puree
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki grahamkowej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczko soku z limonki
łyżeczka kuminu
2 łyżki smalcu
1 łyzeczka proszku do pieczenia

wymalakserowac a wrazie, gdyby bylo za lepkie, lub nie uformowalo kuli sypnac maki lub dolac wody (bo to zalezy od stopnia odciekniecia szpnaku). Odstawić do lodówki na kilka godzin. Wałkować cienko, nei przekładając na drugą stronę, mało podsypując i co kilka ruchów obracając placki o 90 stopni. Madziać, zlepić, to co się krzywo zlepi odciąć kołem do krojenia pizzy lub tym takim do faworków.

nadzienie 1.
pieczarki starte i uduszone na oliwie z przyprawą do pizzy (oregano, bazylia, rozmaryn) i pieprze,, szynka starta lub pokrojona, pół serka topionego, trochę startego sera.

nadzienie 2:
feta, ser biały, gałka, bazylia

smażyć na suchej grubej patelni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Isabell, mozna je zrobić w zwykłych tortillach - podalam w dziale chleb jakiś czas temu dobry przepis
icon_smile.gif