- Lis 14, 2005
- 489
- 0
- 0
Lasagne ze szpinakiem
200-300 g makaronu lasagne
1 cebule
2 zabki czosnku
20 g masla
1 kg szpinaku (swiezy lub mrozony)
Cebule i czosnek pokroic drobno i lekko poddusic na masle dodac szpinak i razem dusic na malym ogniu. Wylac na sitko i odcedzic.
Sos:
300 ml mleka
200 g ziolowego serka cos jak Philadelfia
4 lyzki platkow owsiannych
sol, pieprz, galka muskatolowa
150 g potartego zoltego sera
Mleko podgrzac dodac serek ziolowy i platki owsianne i wszystko dokladnie wymieszac. Do smaku dodac przyprawy. Na dno formy wylac troche sosu polozyc makaron lasagne na to polozyc szpinak polac sosem i tak dalej. Na ostatnia warstwe wylac sos posypac serem. Zapiekac w piekarniku w temp. 200 stopni okolo 45 min.
200-300 g makaronu lasagne
1 cebule
2 zabki czosnku
20 g masla
1 kg szpinaku (swiezy lub mrozony)
Cebule i czosnek pokroic drobno i lekko poddusic na masle dodac szpinak i razem dusic na malym ogniu. Wylac na sitko i odcedzic.
Sos:
300 ml mleka
200 g ziolowego serka cos jak Philadelfia
4 lyzki platkow owsiannych
sol, pieprz, galka muskatolowa
150 g potartego zoltego sera
Mleko podgrzac dodac serek ziolowy i platki owsianne i wszystko dokladnie wymieszac. Do smaku dodac przyprawy. Na dno formy wylac troche sosu polozyc makaron lasagne na to polozyc szpinak polac sosem i tak dalej. Na ostatnia warstwe wylac sos posypac serem. Zapiekac w piekarniku w temp. 200 stopni okolo 45 min.
Ostatnią edycję dokonał moderator: