- Wrz 1, 2005
- 13,227
- 1
- 0
składniki :
miód pszczeli 2,5 litra płynnego lub 3.5 kg stałego
woda 7,5 litra
fosforan amonu 5 g (pozywka)
kwasek cytrynowy 3 dag
matka drożdżowa
Matka drożdżowa
Robi się 5-7 dni wcześniej,Do szklanego naczynia (0,25 litra) wsypuje się 1 opakowanie drożdży winnych (Tokay lub Madera) i zalewa przegotowaną letnią wodą.Zatyka się kłębkiem waty.Po i dobie dodaje się1 łyżeczkę cukru.Gdy pojawi sie pianka,przelewamy wszystko do większego naczynia i dodajemy 0,5 litra przegotowanego i ostudzonego miodu.Gdy pojawi się obfita piana,matka jest gotowa. Taka ilość wystarcza na 20-30 litrów brzeczki ( zależy od jej gęstości - im gęstsza,tym więcej drożdży się daje)
Miód i kwasek rozpuszczamy w wodzie. bardzo ostrożnie i powoli gotujemy ją do skończenia zbierania szumowin.Ważne,żeby bardzo wolno.Po skończeniu szumowania dodać ewentualne składniki zapachowe (korzenie,chmiel itp.).Po powtórnym zszumowaniu gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 30 minut.Brzeczka powinna tylko falować na powierzchni.oziębić i dopełnić do 10 litrów wodą.Dodać pożywkę.podgrzać do 25 st.Ci dodać matkę drożdżową.Po zakończeniu fermentacji rozlać do butelek,odstawić na 7-8 miesięcy
miód pszczeli 2,5 litra płynnego lub 3.5 kg stałego
woda 7,5 litra
fosforan amonu 5 g (pozywka)
kwasek cytrynowy 3 dag
matka drożdżowa
Matka drożdżowa
Robi się 5-7 dni wcześniej,Do szklanego naczynia (0,25 litra) wsypuje się 1 opakowanie drożdży winnych (Tokay lub Madera) i zalewa przegotowaną letnią wodą.Zatyka się kłębkiem waty.Po i dobie dodaje się1 łyżeczkę cukru.Gdy pojawi sie pianka,przelewamy wszystko do większego naczynia i dodajemy 0,5 litra przegotowanego i ostudzonego miodu.Gdy pojawi się obfita piana,matka jest gotowa. Taka ilość wystarcza na 20-30 litrów brzeczki ( zależy od jej gęstości - im gęstsza,tym więcej drożdży się daje)
Miód i kwasek rozpuszczamy w wodzie. bardzo ostrożnie i powoli gotujemy ją do skończenia zbierania szumowin.Ważne,żeby bardzo wolno.Po skończeniu szumowania dodać ewentualne składniki zapachowe (korzenie,chmiel itp.).Po powtórnym zszumowaniu gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 30 minut.Brzeczka powinna tylko falować na powierzchni.oziębić i dopełnić do 10 litrów wodą.Dodać pożywkę.podgrzać do 25 st.Ci dodać matkę drożdżową.Po zakończeniu fermentacji rozlać do butelek,odstawić na 7-8 miesięcy
Ostatnią edycję dokonał moderator: