naturalny,wytrawny czwórniak*

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
składniki :
miód pszczeli 2,5 litra płynnego lub 3.5 kg stałego
woda 7,5 litra
fosforan amonu 5 g (pozywka)
kwasek cytrynowy 3 dag
matka drożdżowa

Matka drożdżowa
Robi się 5-7 dni wcześniej,Do szklanego naczynia (0,25 litra) wsypuje się 1 opakowanie drożdży winnych (Tokay lub Madera) i zalewa przegotowaną letnią wodą.Zatyka się kłębkiem waty.Po i dobie dodaje się1 łyżeczkę cukru.Gdy pojawi sie pianka,przelewamy wszystko do większego naczynia i dodajemy 0,5 litra przegotowanego i ostudzonego miodu.Gdy pojawi się obfita piana,matka jest gotowa. Taka ilość wystarcza na 20-30 litrów brzeczki ( zależy od jej gęstości - im gęstsza,tym więcej drożdży się daje)

Miód i kwasek rozpuszczamy w wodzie. bardzo ostrożnie i powoli gotujemy ją do skończenia zbierania szumowin.Ważne,żeby bardzo wolno.Po skończeniu szumowania dodać ewentualne składniki zapachowe (korzenie,chmiel itp.).Po powtórnym zszumowaniu gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 30 minut.Brzeczka powinna tylko falować na powierzchni.oziębić i dopełnić do 10 litrów wodą.Dodać pożywkę.podgrzać do 25 st.Ci dodać matkę drożdżową.Po zakończeniu fermentacji rozlać do butelek,odstawić na 7-8 miesięcy
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lilijka

Member
Gru 19, 2007
6
0
0
A jak zrobić półtorak?

jobi @ 26 Mar 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=268533składniki :
miód pszczeli 2,5 litra płynnego lub 3.5 kg stałego
woda 7,5 litra
fosforan amonu 5 g (pozywka)
kwasek cytrynowy 3 dag
matka drożdżowa
Matka drożdżowa
Robi się 5-7 dni wcześniej,Do szklanego naczynia (0,25 litra) wsypuje się 1 opakowanie drożdży winnych (Tokay lub Madera) i zalewa przegotowaną letnią wodą.Zatyka się kłębkiem waty.Po i dobie dodaje się1 łyżeczkę cukru.Gdy pojawi sie pianka,przelewamy wszystko do większego naczynia i dodajemy 0,5 litra przegotowanego i ostudzonego miodu.Gdy pojawi się obfita piana,matka jest gotowa. Taka ilość wystarcza na 20-30 litrów brzeczki ( zależy od jej gęstości - im gęstsza,tym więcej drożdży się daje)
Miód i kwasek rozpuszczamy w wodzie. bardzo ostrożnie i powoli gotujemy ją do skończenia zbierania szumowin.Ważne,żeby bardzo wolno.Po skończeniu szumowania dodać ewentualne składniki zapachowe (korzenie,chmiel itp.).Po powtórnym zszumowaniu gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 30 minut.Brzeczka powinna tylko falować na powierzchni.oziębić i dopełnić do 10 litrów wodą.Dodać pożywkę.podgrzać do 25 st.Ci dodać matkę drożdżową.Po zakończeniu fermentacji rozlać do butelek,odstawić na 7-8 miesięcy
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Lilijka? a po co Ty cytujesz cala litanie? Przeciez poprzedni post widac doskonale.

Na pewno chcesz robic poltorak? On musi dojrzewac minimum 5 lat.
Wszystkie przygotowuje sie tak samo, tylko przy miodach nienasyconych nie gotuje sie brzeczki (kiedy uzywamy szlachetniejszego miodu niz wielokwiatowy).

Poltorak ma odwrotne proporcje do czworniaka. Czyli na 3 czesci miodu dodaje sie 1 czesc wody.

przepisy na poltorak sycony:
7,5l miodu i 2,5l wody

Miod kasztelanski: dodac do brzeczki 10g chmielu, 1/2 laski wanilii, 1/2 selera lub 30g lisci

Miod litewski: 5g jalowca i 10g kwitow bzu czarnego


interesujacy jest Miod bernardynski - sycony trojniak, ktory przy wydluzonym okresie lezakowania (starzenia) staje sie miodem debniakiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Tylko te leżakowanie
icon_rolleyes.gif
.... Kto to wytrzyma
icon_mrgreen.gif