- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Przepis na 4 dosc duze pierogi:
260ml wody
4 lyzki oliwy z oliwek (extra virgin)
450 g bialej maki chlebowej
2 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka drozdzy suszonych
Farsz I (na dwa pierogi)
100g pieczarek ( dusimyna lyzce masla, az wyparuje woda)
50g pomidorow suszonych na sloncu pokrojonych w malenka kostke (zalewamy je 2:1 cieplej wody i octu winnego, zostawiamy na 2-3 godziny, odlewamy plyn, kroimy)
100g mozzarelli pokrojonej w mala kostke
50g swiezo strtego parmezanu
50g gorgonzoli ( lub fety, lub innego ulubionego sera)
3 lyzki swiezej bazylii (porwanej na male kawalki)
2 jajka
sol
pieprz
Farsz II
100g salami w kawalku (pokrojonej w kostke)
reszta skladnikow jak wyzej
Mieszamy wode z oliwa, dodajemy make i pozostale skladniki. Wyrabiamy (mozna w maszynie). Zostawiamy do wyrosniecia. Gdy podwoi swoja objetosc (1-1,5 godz.) wykladamy na stolnice, dzielimy na 4 czesci. Rozwalkowujemy cienkie placki ( ciasto doskonale daje sie rozciagac recznie!!!) . Na jednej z polowek wykladamy czesc farszu, zostawiajac ok 1 cm od brzegu, ktory smarujemy lekko woda. Przykrywamy druga polowka ciasta i zlepiamy. Wierzch smarujemy oliwa z oliwek.
Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Przygotowane pierogi ukladamy na blasze lub dobrze nagrzanym kamieniu (po dwa) i pieczemy 20 min.
Smacznego!
260ml wody
4 lyzki oliwy z oliwek (extra virgin)
450 g bialej maki chlebowej
2 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka drozdzy suszonych
Farsz I (na dwa pierogi)
100g pieczarek ( dusimyna lyzce masla, az wyparuje woda)
50g pomidorow suszonych na sloncu pokrojonych w malenka kostke (zalewamy je 2:1 cieplej wody i octu winnego, zostawiamy na 2-3 godziny, odlewamy plyn, kroimy)
100g mozzarelli pokrojonej w mala kostke
50g swiezo strtego parmezanu
50g gorgonzoli ( lub fety, lub innego ulubionego sera)
3 lyzki swiezej bazylii (porwanej na male kawalki)
2 jajka
sol
pieprz
Farsz II
100g salami w kawalku (pokrojonej w kostke)
reszta skladnikow jak wyzej
Mieszamy wode z oliwa, dodajemy make i pozostale skladniki. Wyrabiamy (mozna w maszynie). Zostawiamy do wyrosniecia. Gdy podwoi swoja objetosc (1-1,5 godz.) wykladamy na stolnice, dzielimy na 4 czesci. Rozwalkowujemy cienkie placki ( ciasto doskonale daje sie rozciagac recznie!!!) . Na jednej z polowek wykladamy czesc farszu, zostawiajac ok 1 cm od brzegu, ktory smarujemy lekko woda. Przykrywamy druga polowka ciasta i zlepiamy. Wierzch smarujemy oliwa z oliwek.
Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Przygotowane pierogi ukladamy na blasze lub dobrze nagrzanym kamieniu (po dwa) i pieczemy 20 min.
Smacznego!
