Pieczony udziec indyczy w sosie gruszkowym

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
ok.1,5kg udżca indyka
2 średnie kwaśne jabłka
1 średnio dojrzała gruszka
1 pojemnik kwaśnej śmietany 22%
sól,zioła prowansalskie
2 łyżeczki przyprawy do indyka
Udziec natrzeć solą i przyprawą do indyka i zostawić na noc w lodówce.Rano włożyć mięso do brytfanki,polać 3 łyżkami śmietanki,na dno wlać 0,5cm wody i włożyć obraną i pokrojoną w ósemki gruszkę.Piec 45 min w 220 C,potem obniżyć temp. do 200 C,ewentualnie uzupełnić poziom wody i piec jeszcze ok godziny.Po tym czasie mięso powinno być miękkie(sprawdzić widelcem).Teraz obsypać ziołami prowans. i obłożyć ćwiartkami jabłek-wydrążonych ale nie obranych.Przykryć brytfankę i dopiekać jeszcze 15min.Po wystudzeniu sos powstały podczas pieczenia przetrzeć przez sito(razem z tą rozgotowaną gruszką),dodać resztę śmietany rozmieszaną uprzednio z dwiema łyżkami sosu z indyka,żeby się nie zwarzyła.Indyka można podgrzać w sosie ale tak żeby sosu nie zagotować.Udziec podawać w całości obłożonego ćwiartkami upieczonych jabłek.Pycha a sosik bajka,nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole.