Likier a la Bailey's*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Cinka @ 28 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1383770Tak, ale trzeba baaaardzo pilnować żeby woda się nie wygotowała, ponieważ sytuacja taka grozi wybuchem puszki.
Po upłynięciu czasu gotowania puszkę trzeba porządnie schłodzić i otwierać dopiero jak będzie zimna - inaczej można się poparzyć! Ciśnienie w puszce jest duże a skarmelizowane mleko bardzo gorące.

Dlatego ja nie gotuję puszki, tylko kupuję już gotowy karmel w puszce tej samej firmy która produkuje słodzone mleko w puszce czyli Gostyń
Zaraz chyba dopiszę w pierwszym poście o tej gotowej masie, kiedyś jej nie było ale teraz nie ma co sobie głowy zawracać gotowaniem mleka
fiesgrins.gif


Buka @ 29 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1383828Trochę stary post, ale i tak chciałam ten temat poruszyć, jako że nie jest to pierwsze pytanie o zamianę tego składnika. Moim zdaniem zastosowanie innych alkoholi niż w przepisie, daje inny trunek, a już użycie tutaj czystej wódki, to nieporozumienie, bo otrzymuje się mieszaninę w smaku zupełnie płaską, bez głębi i finezji. A przecież nie chodzi tylko o to, żeby zutylizować wódkę.

Mały Ballantine's czeka na przerób.
lecker.gif
Jestem tego samego zdania, wódki tu szkoda, są przepisy na inne likiery na jej bazie. Oryginalny Bailey's jest na bazie whisky, więc to jest najlepszy alkohol jakiego tu można użyć.
 

kero

Member
Wrz 7, 2014
542
0
0
Muszę wypróbować ten przepis bo mam długo stojącą butelkę w barku której nikt nie chce ruszyć
dump.gif
ale mam pytanie czy kawę mogę zastąpić czekoladą bo już mi zapowiedziano że z kawą to nie ruszą
icon_rolleyes.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Możesz, tylko że będzie to zupełnie inny likier, choć niewątpliwie równie smaczny
icon_mrgreen.gif
I ilość czekolady na pewno będzie większa niż 1 łyżeczka
icon_wink.gif
Poza tym, jeśli masz na myśli czekoladę w tabliczce, to trzeba będzie ją rozpuścić w śmietance i przestudzić na tyle, żeby nie straciła płynnej konsystencji.
 

kero

Member
Wrz 7, 2014
542
0
0
Dzięki za odpowiedz
icon_mrgreen.gif
No na pewno będzie to już inny napój no ale cóż zrobić jak się nie ma w rodzinie lubiących kawy
dontknow.gif
sama nie wypiję
zahnlos.gif
Teraz trzeba będzie wypróbować jaka czekolada będzie najlepiej smakować
fiesgrins.gif