Likier a la Bailey's*

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Robiłam na zeszłe święta. Straszny ulepek wyszedł. Dobry, ale w mikroskopijnych ilosciach.
Dlatego rozrzedziłam go do postaci prawie wodnistej dodatkowo alkoholem - tak o wiele lepiej smakował
lecker.gif

Szkoda, że ten kajmak puszkowy, ma tendencje do osadzania się i trzeba się natrząsać butelczyną dość często. Po miesiącu specjalnej róznicy w smaku nie odnotowałam
gruebel_2.gif
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
A ja widziałam bardzo podobny przepis tylko że z wodką zamiast whiskey ... Jak myslicie ?
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Można...robiłem z 0,5 l wódki 40 %

Chociaż moim paniom taka mieszanka za bardzo nie smakowała (zbyt mocna)...ale zmiejszenie ilości wódki i dodanie małej ilościu rumu....podniosła bardzo walory smakowe....do tego stopnia, że ani się obejrzałem a już go nie było.

Jak trzeba będzie to wpiszę przepis....jak go znajdę ;)

Pozdrawiam

PS.
Można również zrobić z rożcieńczonego spirytusu z wodą do odpowiedniej "procentury" ale to już trzeba wiedzieć w jakich proporcjach....ja tam wolę gotową wódkę i rum
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
sha @ 15 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=562836A ja widziałam bardzo podobny przepis tylko że z wodką zamiast whiskey ... Jak myslicie ?
można i tak, ale ja wolę ten z whisky/whiskey
icon_smile.gif



marcychna @ 15 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=563131Można również zrobić z rożcieńczonego spirytusu z wodą do odpowiedniej "procentury" ale to już trzeba wiedzieć w jakich proporcjach....ja tam wolę gotową wódkę i rum
icon_smile.gif
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0

fastyna

Member
Paź 30, 2007
223
0
0
Walker stoi już z rok czasu w barku i nikt go nie otwiera. Chyba go tacie podwędzę
ccgb.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

 Ignis1

Member
Lis 1, 2007
64
0
0
Ja mam taki przepis na BAILEYS

1/2 l. wódki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 szk. mleka
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Mleko skondensowane w puszce gotować 3 godz. Ostudzić i zmiksować z alkoholem . Dodać rozpuszczoną w małej ilości wody kawę. Wymieszać. Na końcu dodać mleko.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
zrobione!!
wprawdzie ciut zmienilam sklad bo mialam jeszcze krem 'gianduja' wiec go odrobine dodalam; i nie znalazlam mleka skondensowanego w puszce (byly w tubce tylko
icon_frown.gif
) wiec kupilam gotowe dulce de leche
icon_wink.gif
i dalam tylko 200 ml whisky
jest pyyycha!!!
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • bayleysMaison2.jpg
    bayleysMaison2.jpg
    706.2 KB · Wyświetleń: 0

 Ignis1

Member
Lis 1, 2007
64
0
0
Do BAILEYS 'A (przepis podałam wyżej)dodałam pół szklanki likieru amaretto .Znalazłam taki przepis na jakiejś stronie z alkoholami.Nic lepszego w życiu nie piłam no może jeszcze likier kawowy Sheridan's.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Pyyyszny
lecker.gif

zrobiłam i do butli przelewam
cheers.gif


Drugi raz w życiu gotowałam mleko w puszcze, za pierwszym razem mi nie wyszło było blade i jak woda
icon_rolleyes.gif

to które wczoraj gotowałam dziś ledwo łyżką wyjęłam tak gęste się zrobiło i karmelowe
banana.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
to najprzepyszniejszy napój alkoholizowany jakim piła w swoim życiu
cheers.gif

REWELACJA
banana.gif
właśnie wypróżniliśmy całą butlę
icon_redface.gif
 

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Czy zamiast whisky można użyć koniak ? nie znam się za bardzo na alkoholach, a butelka koniaku zalega w barku od dłuższego czasu i dumam jakby ją spożytkować
icon_smile.gif
Oryginalnego Baileysa uwielbiam i coś czuję, ze ten też by mi zasmakował, tylko czy ten alkohol co mam się nada ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
O proszę! I taki przepis się tu znalazł
icon_smile.gif


Mój tata para się takimi napojami, pierwszy Balley's nie miał śmietanki, bo akurat zabrakło, a chcieliśmy na już ^^
Też był dobry, ale już nie tak delikatny
icon_smile.gif


Następnym razem na pewno będzie idealny!
icon_smile.gif


Z koniakiem bym nie ryzykowała, to jednak inny typ alkoholu, ale może ktoś lepiej obeznany się wypowie ;)

 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Podnoszę, będę robić. Czy mogę dodać kajmak z puszki-mleko już ugotowane, czy jednak gotować 3 godziny? Wówczas nie dodałabym cukru. I ile tego kajmaku, całą puchę?