Likier a la Bailey's*

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Uwielbiam Bayley'sa
lecker.gif

Sprawdziłam - Johnny Walker w szafce jest, i jeszcze jakaś Blended Scotch Whisky - która lepsza?
Muszę tylko lecieć po mleko w puszce i jak nic będę robić
icon_smile.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Zrobiłam, niestety wyszło pyszne.
lecker.gif
Na własną zgubę ukręciłam likier z mleka krówkowego-już ugotowane w puszce, wódki, kawy i amaretto. Moim zdaniem, amaretto baardzo podnosi walory smakowe trunku. Wyszło mi ponad litr likieru, który jest IMHO rewelacyjny. Wczoraj doszłam do wniosku, że z każdym łyczkiem smakuje mi coraz bardziej
icon_mrgreen.gif

Dodam, ze nie lubię mocnych alkoholi, więc nie widzę potrzeby dodawania jeszcze spirytusu. Likier porozlewam w mniejsze buteleczki i rozdam w prezencie rodzince.
Przepis bardzo prosty, efekt świetny. Polecam
daumen.gif

 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Ja też zrobiłam. Dałam Johnny Walker'a. Pyszne
lecker.gif
I świat taki weselszy, i ludzie ładniejsi...
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Zrobiłam i ja ale z braku właściwego trunku posłużyłam się rumem - chyba nieźle wyszło
icon_smile.gif

Cukru nie dodawałam a śmietankę dodałam taką 12 %
 

ewa2212

Member
Sty 1, 2010
1
0
0
Witam! Likier pyszny , lecz ja zrobiłam go bez cukru pudru i wyszedł bardzo słodki , więc z cukrem będzie za słodki . Lubię słodycze , ale nie lubię kiedy mnie mdli . Dodałam kawałek laski wanilii zamiast cukru wanilinowego . Ten sam likier zrobiłam w dwóch wersjach , tą z góry i drugą : z 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małym garnku z naturalną czekoladą 100g na małym ogniu a potem rozcieńczyłam to whisky i wlałam go reszty składników , karmelu dałam o te 100g mniej . Wyszedł mi likier czekoladowy , ciemniejszy w zabarwieniu . Mam teraz do wyboru dwa , pycha
cheers.gif


DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,808
113
Witajcie, Kozico i Ewo 2212!
wink.gif
Macie nosa, pierwsze posty i od razu w takim temacie.
pfeif2.gif

zahnlos.gif
 

arara

Member
Lip 21, 2007
12
0
0
Zrobiłam, miałam jakąś łiski, ale niestety dla mnie za mocne i zastanawiam się, jak to trochę uszlachetnić. Akurat mam mam też oryginalnego bejlisa, no i nie smakują tak samo. Ten prawdziwy jest jakby śmietankowy, lżejszy i nie czuć go piwem (moje pierwsze skojarzenie, ale to pewnie wina łiski). Macie może pomysły, czego i ile dodać? (Na pół litra gotowego wzięłam 1 szklankę łiski)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,808
113
Do oryginalnego nie porównywałabym, bo to nie jest przepis na Bailey`s. Z tego przepisu smakuje właśnie tak.
icon_wink.gif

Dodam, że określone rodzaje trunków powinny mieć adekwatną zawartość alkoholu, rozcieńczane nadmiernie tracą smak i nie są tym, o czym mówił autor przepisu.
Może powinnaś znaleźć sobie przepis na inny trunek?
fiesgrins.gif
Mamy ich mnóstwo i na pewno coś Ci podpasuje.
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Znalazłam ciekawostkę w temacie tegoż trunku
cheers.gif


Drink, który zamienia likier Baileys w ciało stałe

Śmietanka w likierze Baileys zawiera białko-kazeinę.
W obecności słabych kwasów, na przykład soku z cytryny albo kwaśnego alkoholu,
kazeina ulega koagulacji, a powstała mieszanina nabiera zestalonej konsystencji zsiadłego mleka.
Czasami likier pije się w sposób który umożliwia zasmakowanie tego zjawiska.
Najpierw łyk soku cytryny trzymany jest w policzku a następnie mieszany w ustach z łykiem likieru.
Warto spróbować!
 

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Tak sie zachwyciacie tym likeirem, zechyba i ja sie skusze zeby go zrobic i wyprobowac
icon_smile.gif
 

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
arara @ 20 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=990232Zrobiłam, miałam jakąś łiski, ale niestety dla mnie za mocne i zastanawiam się, jak to trochę uszlachetnić. Akurat mam mam też oryginalnego bejlisa, no i nie smakują tak samo. Ten prawdziwy jest jakby śmietankowy, lżejszy i nie czuć go piwem (moje pierwsze skojarzenie, ale to pewnie wina łiski). Macie może pomysły, czego i ile dodać? (Na pół litra gotowego wzięłam 1 szklankę łiski)
dla mnie w podanych proporcjach też jest trochę za mocny, więc daje więcej kremówki. coś koło szklanki, aż mi będzie odpowiadało. Poza tym likier musi odstać chociaż te 3 dni, to też wszystkie składniki się przegryzą i jest jakby delikatniejszy.