- Wrz 1, 2005
- 13,227
- 1
- 0
Składniki :
3 szklanki mleka
6 żółtek
5 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
38 dag masła (1,5 dawnej kostki)
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
bakalie (rodzynki,skórka cytrynowa lub pomarańczowa)
owoce (ananasy ,brzoskwinie z puszki,pomarańcze,truskawki lub spażone poziomki)
galaretka dopasowana do owoców na wierzch
Żółtka ucieramy z cukrami,dodajemy mąkę i mleko,gotujemy "budyń".
Do wrzącego dodajemy namoczona zelatyne,dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia).Studzimy. Rozkrecamy masło.dodajemy po trochu zimny "budyń".Gotowy krem dzielimy na 3 części,do jednej dodajemy kakao (tę robie największą).
W małej tortownicy dno wysypujemy rodzynkami,na to jedna część kremu jasnego,plastry owoców,krem ciemny,znowu owoce i jasny.Wierzch ozdabiamy bakaliami i owocami,zalewamy galaretką.Pyszne i nie za słodkie.
Właśnie zrobiłam z truskawkami, więc wklejam zdjęcie
3 szklanki mleka
6 żółtek
5 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
38 dag masła (1,5 dawnej kostki)
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
bakalie (rodzynki,skórka cytrynowa lub pomarańczowa)
owoce (ananasy ,brzoskwinie z puszki,pomarańcze,truskawki lub spażone poziomki)
galaretka dopasowana do owoców na wierzch
Żółtka ucieramy z cukrami,dodajemy mąkę i mleko,gotujemy "budyń".
Do wrzącego dodajemy namoczona zelatyne,dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia).Studzimy. Rozkrecamy masło.dodajemy po trochu zimny "budyń".Gotowy krem dzielimy na 3 części,do jednej dodajemy kakao (tę robie największą).
W małej tortownicy dno wysypujemy rodzynkami,na to jedna część kremu jasnego,plastry owoców,krem ciemny,znowu owoce i jasny.Wierzch ozdabiamy bakaliami i owocami,zalewamy galaretką.Pyszne i nie za słodkie.
Właśnie zrobiłam z truskawkami, więc wklejam zdjęcie
