Knedle z ciasta parzonego
1/2 litra mleka
5 dkg masła
50 dkg mąki
3 jaja
szczypta soli
śliwki lub truskawki
cukier
sposób przygotowania
W garnku zagotować mleko z masłem i solą. Ciągle mieszając wsypywać stopniowo 40 dag mąki. Po ostygnięciu, wbijać po jednym jajku i wsypywać resztę mąki, mieszając. Ciasto rozwałkować, kroić w kwadraty i nadziewać owocami z cukrem. Gotować około 15 minut od wypłynięcia.
dodatkowe informacje
Można mrozić nieugotowane, a potem nierozmarznięte wrzuć na wrzątek.
1/2 litra mleka
5 dkg masła
50 dkg mąki
3 jaja
szczypta soli
śliwki lub truskawki
cukier
sposób przygotowania
W garnku zagotować mleko z masłem i solą. Ciągle mieszając wsypywać stopniowo 40 dag mąki. Po ostygnięciu, wbijać po jednym jajku i wsypywać resztę mąki, mieszając. Ciasto rozwałkować, kroić w kwadraty i nadziewać owocami z cukrem. Gotować około 15 minut od wypłynięcia.
dodatkowe informacje
Można mrozić nieugotowane, a potem nierozmarznięte wrzuć na wrzątek.
Ostatnią edycję dokonał moderator: