Babka kawowa

thefighter

Member
Sty 15, 2006
37
0
0
Składniki:
40 dag cukru
100 ml mleka
18 dag masła
6 jajek
100 ml mocnej kawy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki
15 dag polewy czekoladowej
łyżka miodu
2 łyżeczki kakao
10 dag orzechów laskowych
łyżka kawy instant


Skarmelizować 5 dag cukru, rozprowadzić mlekiem, ostudzić. Białka z 3 jaj oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z 25 gad cukru, ucierając wbijać po jednym jajku, dodać 3 żółtka. Wymieszać z mąką i proszkiem. Połowę powstałego ciasta wymieszać z karmelowym mlekiem, resztę z kawą i kakao. Do każdego rodzaju ciasta dodać 1/2 piany z białek. Do ciasta kawowego dodać orzechy.

Dwa rodzaje ciasta umieścić w formie jeden na drugim. W kilku miejscach wbić widelec, kilkakrotnie okręcić. Piec 60 minut w temp. 175C. Poewę czekoladową wymieszać ze śmietaną i miodem i proszkiem kawowym, mieszając zagotować. Powstałą polewą polać ciasto. Skarmelizować resztę cukru i ozdobić babkę.