samosy fusion (indyjsko-rusko-kanadyjsko-polskie*

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
samosy11sj.jpg


samosy48sh.jpg


ciasto na pierogi (ja uzyłam bajaderkowego) rozwałkowac baaaaardzo cienko (najłatwiej, jak dłuo odpoczywa. Mi pomogła maszyna do mkaronu - która wałkuje tak cienko, że płaty sa niemal przezroczyste!, bardoz delikatne)

nadzienie: cebulka podsmazona+ ziemniaki przez praskę+
1. ser żółty (nadzienie kanadyjskie)
2. ser biały (nadzienie ruskie)

kroic w kwadraciki - najfajniejsze są malutkie, ze 4x4 cm. Składać jak wontonki/uszka. Smażyć w gorącym tłuszczu na patelni lub we frytkownicy, az będa rumiane. Wyłowić i odsączyć na ręczniku.
Można podawac z jakimś smacznym dipem pomidorowym np ostro-słodko-kwaśnym.
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
ale super :shock: wygladaja przecudownie musze sie keidys skusic
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no i są naprawdę proste - w sumie dowolne ciasto - moze byc pierogowe, moze byc makaronowe, moze byc jakies kruchawe - i nadzienie tez dowolne - byle sporo ziemniaka było w środku
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dzięki! :oops:
 

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Pozwolę sobie przerzucić /aby gdzieś nie umknęło/ nadzienie lisławy z rozmowy w Niebie http://www.sys21.de/viewtopic.php?p=274734

Fajne ziemniaczane nadzienie wychodzi z ziemniaków pokrojonych w kosteczkę, podduszonych z cebulą w niewielkiej ilości wody i doprawionych solą, pieprzem i kuminem- powinno byc pikantne. Szczególnie dobre jest pierogach smażonych w głębokim tłuszczu.