Sałatka z zielonych pomidorów I
składniki:
1,5 kg zielonych pomidorów
50 dag cebuli
4 szklalnki 6% octu
4 łyżki miodu
2 łyżki soli
łyżka musztardy
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki zielonego zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Wykonanie:
Pomidory, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie talarki. Układać warstwami w misce, przesypać solą, nakryć pokrywką i postawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Do dużego garnka wlać ocet, dodać przyprawy oraz miód; zagotować na małym ogniu. Pomidory osączyć z soku, przełożyć do garnka, dodać obraną, pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Zagotować, później ogień zmniejszyć i gotować jeszcze przez 10 min. Gorącą sałatkę przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć nakrętkami. Po wystudzeniu odstawić w chłodne suche miejsce.
składniki:
1,5 kg zielonych pomidorów
50 dag cebuli
4 szklalnki 6% octu
4 łyżki miodu
2 łyżki soli
łyżka musztardy
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki zielonego zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Wykonanie:
Pomidory, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie talarki. Układać warstwami w misce, przesypać solą, nakryć pokrywką i postawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Do dużego garnka wlać ocet, dodać przyprawy oraz miód; zagotować na małym ogniu. Pomidory osączyć z soku, przełożyć do garnka, dodać obraną, pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Zagotować, później ogień zmniejszyć i gotować jeszcze przez 10 min. Gorącą sałatkę przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć nakrętkami. Po wystudzeniu odstawić w chłodne suche miejsce.