- Wrz 24, 2004
- 3,395
- 0
- 0
Kto chce uzyskać dodatkowy świąteczny efekt smakowy:
syrop do zapiekania mięs
1/8 l czerwonego wina, 1/8 l czerwonego octu winnego, 1/8 l czerwonego porto, 1/8 l syropu klonowego, 1 łyżka cukru, 1 łyżka miodu, mieszanka z drobno zmielonych suszonych grzybów i mielonych ziaren sezamu (oba składniki muszą być zmielone na proszek)
Wino, ocet i porto gotować tak długo aż połowa się wygotuje. Dodać syrop klonowy, cukier i miód i ponownie gotując, zredukować o połowę.
Tak przygotowanym syropem smarować mięso tylko z wierzchu. Posypać mieszanką mielonych grzybów i sezamu. Krótko zapiec w piekarniku (sama góra, minimum 220 stopni) aż się wytworzy chrupka smakowita skorupka.
Wesołego ale trzeźwego zajączka, życzy Puchu
syrop do zapiekania mięs
1/8 l czerwonego wina, 1/8 l czerwonego octu winnego, 1/8 l czerwonego porto, 1/8 l syropu klonowego, 1 łyżka cukru, 1 łyżka miodu, mieszanka z drobno zmielonych suszonych grzybów i mielonych ziaren sezamu (oba składniki muszą być zmielone na proszek)
Wino, ocet i porto gotować tak długo aż połowa się wygotuje. Dodać syrop klonowy, cukier i miód i ponownie gotując, zredukować o połowę.
Tak przygotowanym syropem smarować mięso tylko z wierzchu. Posypać mieszanką mielonych grzybów i sezamu. Krótko zapiec w piekarniku (sama góra, minimum 220 stopni) aż się wytworzy chrupka smakowita skorupka.
Wesołego ale trzeźwego zajączka, życzy Puchu