Smazone baklazany z serem i czosnkiem

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Smazone baklazany z serem i czosnkiem

5456b56f52bb.jpg


Ser starkowac na drobnej tarce, zmieszac z majonezem i czosnkiem wedlug smaku. Konsystencja ma byc do smarowania. Posiekac zielenine - pietruszka, bazylia, kolendra (koperku z baklazanami nie lubie, ale to ja
icon_smile.gif
)
Baklazany pokroic w plasterki wzdluz. Szerokosc okolo 0.5-0.7 cm. Tace posypac sola, na tace wykladac plastry baklazanow, po gorze tez posypac sola. Odstawic na 30 min. Bkalzany wytarc na sucho papierowa serwetka i smazyc w oleju na brazowo-zlocisty kolor. Podsmazone baklazany wykladac na serwetki, by odsiakl zbyteczny tluszcz. Jeszcze gorace smarowac serowo-majonezowa masa. Posypac zielenina. Mozna skladac na plasko (jak u mnie) a mozna skrecac w roladki. Podawac z pomidorem i bialym chlebem
icon_smile.gif


Smacznego!
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Miranda
Jakis ulubiony twardy zolty ser - gouda, edamski. Byle byl wystarczajaco tlusty by stopic sie
icon_smile.gif
. Co nie znaczy, ze nie mozna takich baklazanow zrobic z feta. Ale do fety to wole baklazany nie smazone, a grylowane
icon_smile.gif