Tort śledziowy- salatka warstwowa*

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
karibe @ 23 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=766386Moze mi ktos podpowie na jutro robię??? jakie te sledzie??
Chyba o matjasy chodzi
gruebel_2.gif

Jest napisane,zeby je wymoczyc.
Jakby byly z octu,to juz moczenie niepotrzebne by bylo.
 

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Znalazłam w sieci śledzie marynowane... sałatka przepyszna jako pierwsza zniknęła ze stołu każdy chciał jeszcze i prosił o przepis POLECAM PYCHOTKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Zrobiłam.
Dałam cebulkę na warstwę śledzi.Pycha.
I super prezentuje się na stole.
A i dawałam śledzie solone matiasy.
Intryguje mnie smak ze śledziami z octu.Ale to następnym razem i może wtedy dać warstwę z ogórków konserwowych?

Czy macie patent na zbierającą się wodę na dnie salaterki?Nie wiem czemu śledzie mi tak "puściły"?
 

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
hmmm u mnie woda się nie zbierała
gruebel_2.gif
co do smaku to goście byli zachwyceni ze właśnie się zmienia na dole ostry ze śledzi a na górze słodkie buraczki
icon_lol.gif
jak dla mnie połączenie EXTRA
mniam.gif
 

cleopa

Member
Mar 19, 2008
168
0
0
jak dlugo moczyc te matjasy????? pół godziny ,godzine????

woda sie zbiera wtedy gdy dodajemy majonezu i jogurtu ,sam majonez nie powinien robic takiego efektu
icon_smile.gif
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Myslę, ze pół godziny wystarczy, najlepiej moczy sie w mleku. Potem mozesz je na sitku potrzymać aby ociekły, choc ja tego nie robię.
icon_wink.gif
 

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Uwielbiam tą sałatkę
lecker.gif
Często robię ją w okolicach świąt, bo kojarzy mi się z Wigilią
wmann.gif

Polecam wszystkim niezdecydowanym!
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,838
63
48
Wyciagam z archiwum - bardzo polecam, zaskakująco dobra, taki kremowy, aksamitny smak! jedyna modyfikacja moja - dodałam malą cebulke, zeby mdło nie było. polecam.
 

Ryjek

Member
Gru 26, 2010
44
0
0
MarthaB @ 26 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1066740Wyciagam z archiwum - bardzo polecam, zaskakująco dobra, taki kremowy, aksamitny smak! jedyna modyfikacja moja - dodałam malą cebulke, zeby mdło nie było. polecam.
Ja robie tzw. "Śledzie pod pierzynką" tak:
sledzie
cebulka
majonez
ogórki kiszone
majonez
jajka


Idealna przekaska. Robiłam tez wersje z marchewką zamiast ogórków i jest zbyt mdła. Ogórki w sam raz pasuja do śledzi.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,838
63
48
Ryjek @ 29 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1068302Ja robie tzw. "Śledzie pod pierzynką" tak:
sledzie
cebulka
majonez
ogórki kiszone
majonez
jajka


Idealna przekaska. Robiłam tez wersje z marchewką zamiast ogórków i jest zbyt mdła. Ogórki w sam raz pasuja do śledzi.
Dzięki, spróbuje tez z tego przepisu - ma tę zalete ze odpada gotowanie ziemniaków i buraków
icon_smile.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Właśnie skończyłam robić. U mnie ta sałatka funkcjonuje pod nazwą "Rosyjska sałatka śledziowa" . Na śledzie daję jeszcze warstwę drobno posiekanej cebuli.
Zwykle robię w szklanym naczyniu o pionowych ściankach. Kiedyś ciocia pomyślała, że to tort
icon_smile.gif

Tym razem zrobiłam w wyłożonej folią keksówce i mocno obciążyłam (warstwy dałam w odwrotnej kolejności i bez żółtka - na razie). Za dwa dni, jak się przegryzie to mam nadzieję, że ładnie też się połączy i bez problemu zachowa kształt, zobaczymy.