- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Zachciało mi się innej pizzy i wykombinowałam takie coś. Efekt okazał się powalający
ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
4 szklanki mąki
1/4 kostki drożdży
nadzienie:
3 duże cebule
30 dkg pieczarek
sól, pieprz, przyprawa do pizzy (z mniamowego sklepiku)
sos:
4 dag masła,
4 dag mąki,
0,5 l mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto drożdżowe przygotowuję w maszynie do chleba. Wychodzi piękne, elastyczne i bardzo dobrze wyrobione. Podczas wyrabiania pilnuję, czy nie trzeba dosypać mąki.
Pieczarki podsmażam z cebulką. Doprawiam do smaku.
Jednocześnie przygotowuję sos beszamelowy.
Teraz fianał - na wysmarowaną olejem blaszkę wykładam ciasto, rozciągając je na całą wielkość blachy. Wykładam farsz pieczarkowy i polewam sosem beszamelowym.
Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach
Można oczywiście wykorzystać dowolny farsz.
Obecność sosu beszamelowego nie wymaga doprawiania pizzy sosem pomidorowym.
ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
4 szklanki mąki
1/4 kostki drożdży
nadzienie:
3 duże cebule
30 dkg pieczarek
sól, pieprz, przyprawa do pizzy (z mniamowego sklepiku)
sos:
4 dag masła,
4 dag mąki,
0,5 l mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto drożdżowe przygotowuję w maszynie do chleba. Wychodzi piękne, elastyczne i bardzo dobrze wyrobione. Podczas wyrabiania pilnuję, czy nie trzeba dosypać mąki.
Pieczarki podsmażam z cebulką. Doprawiam do smaku.
Jednocześnie przygotowuję sos beszamelowy.
Teraz fianał - na wysmarowaną olejem blaszkę wykładam ciasto, rozciągając je na całą wielkość blachy. Wykładam farsz pieczarkowy i polewam sosem beszamelowym.
Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach
Można oczywiście wykorzystać dowolny farsz.
Obecność sosu beszamelowego nie wymaga doprawiania pizzy sosem pomidorowym.
