Masa kajmakowa Nelli Rubinstein, "Kuchnia Nelli", wyd. 1990r
1 laska wanilii*
2 szkl śmietanki kremowej*
2 szkl cukru
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Środek dokładnie wyskrobać i wrzucić do przygotowywanej przez nas masy.
Cukier i śmietankę gotować w ciężkim rondlu na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać wanilię i gotować dalej, aż masa zgęstnieje (na zimnej powierzchni kropla masy powinna zastygać w małą, twardą ale elastyczną kulkę).
Masę rozsmarować na świeżo upieczonym i jeszcze ciepłym kawałku kruchego ciasta.
* używałam esencji waniliowej firmy Vahine (2 łyżeczki)
* używałam śmietanki 40%
Ta ilość masy wystarczyła na 2 formy okrągłe o śr. 24 cm z niskim brzegiem. Moja masa przypominała tę krówkową, na moich mazurkach pokryła się taką cieniutką skorupką cukrową.
1 laska wanilii*
2 szkl śmietanki kremowej*
2 szkl cukru
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Środek dokładnie wyskrobać i wrzucić do przygotowywanej przez nas masy.
Cukier i śmietankę gotować w ciężkim rondlu na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać wanilię i gotować dalej, aż masa zgęstnieje (na zimnej powierzchni kropla masy powinna zastygać w małą, twardą ale elastyczną kulkę).
Masę rozsmarować na świeżo upieczonym i jeszcze ciepłym kawałku kruchego ciasta.
* używałam esencji waniliowej firmy Vahine (2 łyżeczki)
* używałam śmietanki 40%
Ta ilość masy wystarczyła na 2 formy okrągłe o śr. 24 cm z niskim brzegiem. Moja masa przypominała tę krówkową, na moich mazurkach pokryła się taką cieniutką skorupką cukrową.