Masa pomarańczowa Nelli Rubinstein, "Kuchnia Nelli", wyd. 1990r.
2 pomarańcze
1 cytryna
225 g cukru
Pomarańcze i cytrynę pokroić w plasterki (skórki nie zdejmować ale usunąć pestki). Plasterki miksować aż uzyskają konsystencję papki. Przełożyć do ciężkiego rondla, dodać cukru i gotować na małym ogniu ok. 30 min., aż masa zrobi sie gęsta i błyszcząca. Wyłożyć ją na kawałek świeżo upieczonego, jeszcze ciepłego ciasta. Mazurek odstawić by ostygł.
Ta ilość wystarczyła mi na wypełnienie kruchego ciasta upieczonego w formie do tarty o śr. 25 cm i brzegu o wys. 3 cm.
2 pomarańcze
1 cytryna
225 g cukru
Pomarańcze i cytrynę pokroić w plasterki (skórki nie zdejmować ale usunąć pestki). Plasterki miksować aż uzyskają konsystencję papki. Przełożyć do ciężkiego rondla, dodać cukru i gotować na małym ogniu ok. 30 min., aż masa zrobi sie gęsta i błyszcząca. Wyłożyć ją na kawałek świeżo upieczonego, jeszcze ciepłego ciasta. Mazurek odstawić by ostygł.
Ta ilość wystarczyła mi na wypełnienie kruchego ciasta upieczonego w formie do tarty o śr. 25 cm i brzegu o wys. 3 cm.