IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Mazurek królewski
alik
post 13 Apr 2006, 19:15
Post #1


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 293
Dołączył: 15-June 05
Skąd: płd-wsch
Użytkownik nr: 576



Ciasto:
0,5 kg mąki
25 dkg masła
6 dkg drożdży
4 żółtka
2 całe jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki śmietany
Masa makowa:
25 dkg maku
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
3 krople olejku migdałowego
Masa bakaliowa:
powidło
rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/
Masa orzechowa:
25 dkg orzechów
1 szklanka mleka
2 białka/piana/
1 szklanka cukru
1 łyżka masła

Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami.

Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Można użyć gotowej masy makowej.

Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach.

Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek.
Piec 1 godz. w temp. 160-180 st. Po upieczeniu polać polewą.

Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 21 Mar 2013, 23:26
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Wyciągam, bo mnie zaciekawił.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jolan
post 25 Mar 2013, 06:26
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.391
Dołączył: 23-November 09
Użytkownik nr: 18.664



Jest pyszne, u mnie nazywa się to placek chłopski ( tytuł z jakiejś gazety dump.gif ) Jedyna różnica to masa bakaliowa, bo u mnie są prażone jabłka. Mała uwaga. Ciasto po złożeniu powinno do 2 godz. posiedzieć w ciepłym miejscu.
Przepis z całą pewnością jest na cinie, tylko inaczej się nazywa icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 25 Mar 2013, 08:54
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Mnie się kojarzy z drożdżowym ciastem o nazwie pakowaniec, przekładanym bakaliami, ale mazurkiem bym go nie nazwała. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th December 2019 - 08:46