Masa kajmakowa do mazurków, szybka.

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
Masa kajmakowa w wersji szybkiej M. Łebkowskiego

10 dkg mleka w proszku
15 dkg cukru
10 dkg masła
1 łyżka cukru waniliowego

Masło roztopić. Mleko, cukier i cukier waniliowy wymieszać i wsypać do miksera, dodać 50 ml wrzącej wody i miksować, aż wszystkie składniki się połaczą. Wlać stopione masło i zmiksować na jednolitą masę.

Można dodać 5 dkg czekolady w proszku albo 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej - wtedy otrzyma się kajmak czekoladowy albo kawowy.

Nie robiłam tej masy :oops: ale ona przypomina mi tę do wafla. Marek Łebkowski to sprawdzone źródło przepisów więc, można spróbować bez obaw i klepnąć mazurek w ostatniej chwili.
Myślę, że można śmiało tą masą przełożyć wafel i udekorować go świątecznie i można to zrobić w ostatniej chwili.