Staropolski tort grylażowy

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
4,034
1,926
113
(przepis Elżbiety Pendereckiej, lekko przeze mnie zmodyfikowany)

składniki
10 białek
1/2 kg orzechów włoskich
1/2 kg cukru pudru
2 łyżki mąki
6 łyżek cukru kryształu (do dekorowania tortu)

Krem waniliowy

10 zółtek
1/2 kg masła
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
30 do 50 g spirytusu lub innego mocnego alkoholu

sposób przygotowania
Należy rozpocząć od przygotowania orzechów.
30 dkg zemleć drobno w maszynce do orzechów,
10 dkg pokruszyć na kawałeczki, a 10 dkg pozostawić do grylażowania w celu udekorowania tortu.
Ubić sztywną pianę z 10 białek, stopniowo dodając do niej wszystek cukier puder. Ubijać mikserem
jeszcze przez 10 minut, następnie powoli wsypać zmielone i pokruszone orzechy oraz 2 łyżki mąki.
Ciasto zamieszać łyżką do połączenia składników i upiec z niego 5 cienkich placków bezowych.
W tym celu wyłożyć tortownicę (średnica 26 cm) papierem do pieczenia, dodatkowo posmarowanym masłem lub margaryną, aby placki lepiej odchodziły.
Temperatura pieca nie powinna przekroczyć 180 st.C.
Po wyjęciu z pieca, układać placki osobno, zdejmując od razu papier, bo szybko twardnieją i są łamliwe.
Przygotowując krem waniliowy należy ubić na parze 10 żółtek z cukrem i wanilią. Gdy masa będzie gęsta zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Zmiksować masło, dodając po łyżce zimną masę żółtkową i na końcu spirytus.
Przełożyć placki kremem oraz posmarować nim wierzch i boki tortu.
W celu udekorowania tortu na suchej patelni roztopić do zbrązowienia 6 łyżek cukru. W powstałym karmelu obtoczyć pozostałe 10 dkg orzechów. Wyłożyć je na mokrą deskę do krojenia i po wystudzeniu posiekać drobno nożem o szerokim ostrzu.
Powstałym grylażem obłożyć dokładnie boki i wierzch tortu.

dodatkowe informacje
W sprzedaży jest gotowy krokant orzechowy i czasami ułatwiam sobie pracę stosując go do dekoracji, zamiast grylażowanych orzechów

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
No! jest. niesamowicie. Robiłam na swoje urodziny na początku listopada, zrobił wrażenie.
icon_biggrin.gif

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
No! jest. niesamowicie. Robiłam na swoje urodziny na początku listopada, zrobił wrażenie.
icon_biggrin.gif
Chętnie bym go upiekła na imieniny Mamy, ale przeraża mnie pieczenie pięciu placków... Ile to godzin... :roll:

Kiedyś piekłam tort ormiański z przepisu mniammniamowego - tam były 'tylko' trzy placki, a i tak pracę nad nim wspominam jako coś bardzo pracochłonnego.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
4,034
1,926
113
Liska, to nie jest tak jak z suszeniem bez.Te placki sa cienkie i wystarczy na każdy około 20 minut. Razem wychodzi coś około 2 godzin suszenia. Tort nie jest trudny do wykonania, tylko tak wygląda. :cfist:

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Liska, to nie jest tak jak z suszeniem bez.Te placki sa cienkie i wystarczy na każdy około 20 minut. Razem wychodzi coś około 2 godzin suszenia. Tort nie jest trudny do wykonania, tylko tak wygląda. :cfist:
a czy ta masa łatwo się rozprowadza w tortownicy? Z ormiańskim trzeba było nieźle 'walczyć'.
icon_smile.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
4,034
1,926
113
Ależ bardzo łatwo, to przecież tylko piana z cukrem i orzechami. A ten ormiański też mi się marzy. Czy tutaj też jest przepis? A może masz jakieś "ułatwiające" doświadczenia? :sleep:

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Liska, to jest tort czasochłonny, ale wart tego czasu. Placki łatwo się wkłada do tortwonicy i łatwo wyjmuje. Miałam problem tylko z pierwszym, który za krótko był w piecu.
Zaraz pokaże Ci zdjęcie.

Tak wygląda:
tortjanie.jpg

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,877
0
0
No nie... przepisy to przepisy, ale takie zdjecia to jednak maja sile wyrazu.... Tego nie da sie nie zrobic...

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
4,034
1,926
113
Wielkie dzięki za przepis, ale sobie poczytam (kiedy wszyscy w domu zasną).

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Planuję zrobić wkrótce ten tort i mam pytanie, czy te białka ubite na blaty bezowe nie opadną zanim upiecze się ostatni placek? Jednak pieczenie 5 placków trochę trwa. Nie zaszkodzi to "oczekiwanie" temu ciastu?

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Beata, nic nie opada. Białka są "wzmocnione" cukrem i orzechami. Całość jest dosyć gęsta.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Mam jeszcze pytanie, czy te placki można upiec kilka dni wcześniej? czy lepiej na świeżo przekładać masą?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Zrobiłam ten tort, całe szczęście, że z połowy porcji. Jest niesamowicie słodki, jak dla mnie to za słodki. Szczerze mówiąc wolę z tych samych składników swój tort orzechowy. Nie było to nie dobre, ale nie zachwyciło mnie aż tak bardzo, żeby powtórzyć wypiek.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy