IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Staropolski tort grylażowy
janie
post 8 Nov 2004, 18:09
Post #1


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 911
Dołączył: 23-October 04
Skąd: Wroclaw
Użytkownik nr: 131



(przepis Elżbiety Pendereckiej, lekko przeze mnie zmodyfikowany)

składniki
10 białek
1/2 kg orzechów włoskich
1/2 kg cukru pudru
2 łyżki mąki
6 łyżek cukru kryształu (do dekorowania tortu)

Krem waniliowy

10 zółtek
1/2 kg masła
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
30 do 50 g spirytusu lub innego mocnego alkoholu

sposób przygotowania
Należy rozpocząć od przygotowania orzechów.
30 dkg zemleć drobno w maszynce do orzechów,
10 dkg pokruszyć na kawałeczki, a 10 dkg pozostawić do grylażowania w celu udekorowania tortu.
Ubić sztywną pianę z 10 białek, stopniowo dodając do niej wszystek cukier puder. Ubijać mikserem
jeszcze przez 10 minut, następnie powoli wsypać zmielone i pokruszone orzechy oraz 2 łyżki mąki.
Ciasto zamieszać łyżką do połączenia składników i upiec z niego 5 cienkich placków bezowych.
W tym celu wyłożyć tortownicę (średnica 26 cm) papierem do pieczenia, dodatkowo posmarowanym masłem lub margaryną, aby placki lepiej odchodziły.
Temperatura pieca nie powinna przekroczyć 180 st.C.
Po wyjęciu z pieca, układać placki osobno, zdejmując od razu papier, bo szybko twardnieją i są łamliwe.
Przygotowując krem waniliowy należy ubić na parze 10 żółtek z cukrem i wanilią. Gdy masa będzie gęsta zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Zmiksować masło, dodając po łyżce zimną masę żółtkową i na końcu spirytus.
Przełożyć placki kremem oraz posmarować nim wierzch i boki tortu.
W celu udekorowania tortu na suchej patelni roztopić do zbrązowienia 6 łyżek cukru. W powstałym karmelu obtoczyć pozostałe 10 dkg orzechów. Wyłożyć je na mokrą deskę do krojenia i po wystudzeniu posiekać drobno nożem o szerokim ostrzu.
Powstałym grylażem obłożyć dokładnie boki i wierzch tortu.

dodatkowe informacje
W sprzedaży jest gotowy krokant orzechowy i czasami ułatwiam sobie pracę stosując go do dekoracji, zamiast grylażowanych orzechów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 30 Nov 2004, 20:20
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Ale to musi być pyszne....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 30 Nov 2004, 21:48
Post #3


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



No! jest. niesamowicie. Robiłam na swoje urodziny na początku listopada, zrobił wrażenie. icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 30 Nov 2004, 22:41
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



CYTAT(Malinna)
No! jest. niesamowicie. Robiłam na swoje urodziny na początku listopada, zrobił wrażenie. icon_biggrin.gif


Chętnie bym go upiekła na imieniny Mamy, ale przeraża mnie pieczenie pięciu placków... Ile to godzin...

Kiedyś piekłam tort ormiański z przepisu mniammniamowego - tam były 'tylko' trzy placki, a i tak pracę nad nim wspominam jako coś bardzo pracochłonnego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janie
post 30 Nov 2004, 23:30
Post #5


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 911
Dołączył: 23-October 04
Skąd: Wroclaw
Użytkownik nr: 131



Liska, to nie jest tak jak z suszeniem bez.Te placki sa cienkie i wystarczy na każdy około 20 minut. Razem wychodzi coś około 2 godzin suszenia. Tort nie jest trudny do wykonania, tylko tak wygląda.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 30 Nov 2004, 23:47
Post #6


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



CYTAT(janie)
Liska, to nie jest tak jak z suszeniem bez.Te placki sa cienkie i wystarczy na każdy około 20 minut. Razem wychodzi coś około 2 godzin suszenia. Tort nie jest trudny do wykonania, tylko tak wygląda.


a czy ta masa łatwo się rozprowadza w tortownicy? Z ormiańskim trzeba było nieźle 'walczyć'.
icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janie
post 30 Nov 2004, 23:51
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 911
Dołączył: 23-October 04
Skąd: Wroclaw
Użytkownik nr: 131



Ależ bardzo łatwo, to przecież tylko piana z cukrem i orzechami. A ten ormiański też mi się marzy. Czy tutaj też jest przepis? A może masz jakieś "ułatwiające" doświadczenia?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 1 Dec 2004, 09:25
Post #8


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Liska, to jest tort czasochłonny, ale wart tego czasu. Placki łatwo się wkłada do tortwonicy i łatwo wyjmuje. Miałam problem tylko z pierwszym, który za krótko był w piecu.
Zaraz pokaże Ci zdjęcie.

Tak wygląda:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 1 Dec 2004, 11:10
Post #9


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



No nie... przepisy to przepisy, ale takie zdjecia to jednak maja sile wyrazu.... Tego nie da sie nie zrobic...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 1 Dec 2004, 17:04
Post #10


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



CYTAT(Linn)
No nie... przepisy to przepisy, ale takie zdjecia to jednak maja sile wyrazu.... Tego nie da sie nie zrobic...


oj zgadza się, zgadza...
Wygląda mniammmmm

Co do tortu ormiańskiego - na FK ktoś podał przepis z mniam mniama. Nie pamiętam niestety autora. Receptury poszukam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 1 Dec 2004, 17:08
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...0470&a=13071675
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janie
post 2 Dec 2004, 18:02
Post #12


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 911
Dołączył: 23-October 04
Skąd: Wroclaw
Użytkownik nr: 131



Wielkie dzięki za przepis, ale sobie poczytam (kiedy wszyscy w domu zasną).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 5 Dec 2004, 09:47
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Planuję zrobić wkrótce ten tort i mam pytanie, czy te białka ubite na blaty bezowe nie opadną zanim upiecze się ostatni placek? Jednak pieczenie 5 placków trochę trwa. Nie zaszkodzi to "oczekiwanie" temu ciastu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 5 Dec 2004, 14:38
Post #14


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Beata, nic nie opada. Białka są "wzmocnione" cukrem i orzechami. Całość jest dosyć gęsta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 5 Dec 2004, 16:53
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Tak też myślałam, przecież Tobie wyszedł taki okaz, że słów brakuje. Dzięki jednak za odpowiedź
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 18 Dec 2004, 14:50
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Mam jeszcze pytanie, czy te placki można upiec kilka dni wcześniej? czy lepiej na świeżo przekładać masą?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 28 Dec 2004, 16:07
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Zrobiłam ten tort, całe szczęście, że z połowy porcji. Jest niesamowicie słodki, jak dla mnie to za słodki. Szczerze mówiąc wolę z tych samych składników swój tort orzechowy. Nie było to nie dobre, ale nie zachwyciło mnie aż tak bardzo, żeby powtórzyć wypiek.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 27th January 2020 - 19:22